Jaspers vlinders

'Jaspers vlinders' vind ik veruit het beste boek dat er tot nu toe al is verschenen in de Portretreeks van Abimo. Dit boek gaat over Jasper die start op de middelbare school. Hij komt uit een gewoon gezin en heeft heel gewone hobby’s. Net als elke jongere houdt Jasper van wat rondhangen bij zijn vrienden. De nieuwe vrienden die hij in de middelbare school maakt, zijn skaters. Zeker wanneer hij toevallig in aanvaring komt met de twee agressiefste jongens van de school, beseft hij dat hij vrienden nodig heeft. Hij krijgt echter geen duur skateboard van zijn ouders. Samen met zijn nieuwe vrienden gaat hij kijken wat hij met zijn budget op de kop kan tikken. Wanneer blijkt dat één van de skaters Jasper gebruikt om iets te kunnen stelen, wordt Jasper verhoord door de politie. Hij komt er met de schrik van af.
Na dit incident heeft hij het moeilijk om zijn vrienden te vertrouwen. Daarom zoekt hij aansluiting bij Roderik, een knappe, rebelse jongen uit zijn klas. De twee jongens trekken vaak samen op, spelen computerspelletjes, delen lief en leed … en worden verliefd. Jasper weet niet goed wat te doen met deze gevoelens. Hij probeert een relatie te starten met een meisje, maar dat loopt met een sisser af. Jasper zoekt ook hulp bij de interimleraar biologie, die volgens de geruchten homoseksueel zou zijn. Deze leraar geeft Jasper een informatiefoldertje. Jasper begrijpt dat hij echt niet abnormaal is en probeert te praten met zijn zes jaar oudere zus. Zij begrijpt hem en Jasper vindt wat steun bij haar. Deze steun is zeker nodig wanneer de directeur de informatiebrochure vindt en Jaspers ouders waarschuwt. Hij bestempelt de brochure als “porno” en “brainwashing”. Jaspers ouders hebben het moeilijk met de situatie en nemen Jasper mee naar een psychologe. Deze staat er op om ook met Jaspers ouders te praten en weet hen ervan te overtuigen dat homoseksualiteit niks vreemds is. De directeur van de school drijft Jasper en Roderik echter tot het uiterste. Hij vindt homoseksualiteit iets onnatuurlijks en wil dit verbannen uit zijn school. Hij ontslaat de leerkracht biologie en preekt tegen Jasper en Roderik tot het ook voor hen te veel wordt.
In dit boek komen veel verhaallijnen samen. Ze zijn zo met elkaar verweven dat we één duidelijk verhaal te lezen krijgen. Alles draait immers rond Jasper, wiens leven meer is dan zijn homoseksuele geaardheid. Zo leert hij ook wie van het skatersgroepje hij kan vertrouwen en wie niet, komen er nog een paar aanvaringen met het groepje agressieve jongeren, groeit er een band met zijn biologieleerkracht en komt hij er achter dat ook Roderik een geheim heeft. Deze brede blik op Jaspers leven maakt dat dit boek veel realistischer is dan de andere boeken uit deze reeks.