Jip en Janneke. December!

Jip en Janneke hoeven nauwelijks nog worden voorgesteld. Het kleuterduo behoort tot het collectieve geheugen van Nederland en Vlaanderen en hoewel Annie M.G. Schmidt hun belevenissen al in de jaren vijftig van de vorige eeuw neerpende, hebben ze nog niets van hun frisheid verloren. Nog steeds worden de avonturen van de kleuters opnieuw uitgegeven in verschillende vormen: verhalenbundels, kartonboekjes, ‘uitdeelboekjes’ in een box met cadeauboekjes … Jip en Janneke zijn, om het in modieuze terminologie te verwoorden, een ‘sterk merk’.
'Jip en Janneke. December!' is een themaboekje met elf verhaaltjes: vijf rond de komst van Sinterklaas en zes over Kerstmis. Ze verschenen eerder in de grote verzamelbundel 'Jip en Janneke' en in de vijf losse delen. Enkele verhalen werden eerder ook opgenomen in 'Sinterklaas komt' van 2005. Voor deze nieuwe uitgave werd de tekst op enkele plaatsen aangepast.
De kleurenillustraties werden door Fiep Westendorp gemaakt voor het kleuterblad Bobo eind jaren zeventig. Net zoals in de vertrouwde zwart-wittekeningen zijn Jip en Janneke als silhouetjes voorgesteld, maar ze bewegen zich in een kleurige omgeving. De kleurprenten bezorgen het boekje een luxueuze uitstraling.
Een halve eeuw na hun creatie zijn Jip en Janneke nog overduidelijk springlevend en jonge kinderen van nu zullen nog steeds geboeid worden door wat die twee zoal meemaken. Deze verhalen over de feestmaand december zullen het zeker goed doen in de schoen voor de schoorsteen of als pakje onder de kerstboom.