Kabouter Korsakov in de opera

De boeken van Het Geluidshuis zijn erg populair tegenwoordig. Ik was dan ook benieuwd naar deze uitgave voor jonge kinderen. En het mag gezegd worden, dit boek stelt niet teleur.
Hoewel 'opera' op het eerste zicht een zwaar onderwerp lijkt, is het erg luchtig gehouden. Eigenlijk draait het hele verhaal rond Kabouter Korsakov en meneer Wattman - een glimworm - die niet mogen ontdekt worden in de opera. En natuurlijk ook over de duizendpoot Mil die ze helpen om Rie de Rups voor zich te winnen.
De woordspelletjes en de leuke muziek die we kennen uit de verhalen die Het Geluidshuis al voor oudere kinderen maakte, blijven ook in dit boek overeind. Het aantal dubbelzinnige woordspelletjes is wat beperkter, maar ze zijn er nog wel. Bijvoorbeeld het rupsvoertuig is een voertuig voor Rie de Rups. Zo blijft het verhaal voor elke leeftijd aantrekkelijk. De auteurs Philip Maes en Koen Brandt zijn echt erg sterk in taal voor de kleinsten: heel wat moeilijke begrippen worden gebruikt, maar er is telkens voldoende context zodat zelfs kleuters zullen begrijpen waarover het gaat. Een kleuter zal door dit boek heel wat nieuwe woorden die met de opera te maken hebben leren kennen.
Het verhaal op de cd wordt enthousiast, spontaan en entertainend verteld. De gekke stemmen brengen zo een glimlach op het gezicht van klein en groot. De dialogen zijn werkelijk grappig. Dat de prenten in het boek niet voor zich spreken, neem je er met plezier bij. Je kan immers heel gemakkelijk volgen wat er verteld wordt doordat een belangrijk deel van de tekst in stripvorm staat weergegeven. En uiteraard eindigt de cd met een heel toegankelijk liedje waarin ook wel een stukje opera wordt gezongen.