Kalm aan... hier en nu

Nog meer natuurverwonderverhalen

Kalm aan… hier en nu is een ode aan de wonderlijke kleine verhalen en gebeurtenissen die de natuur rijk is, en waar wij als mensen te vaak aan voorbijgaan zonder te kijken. Dat is exact waar Laura Brand je voor uitnodigt, om via kleine natuurweetjes –zoals hoe een bij zijn honing koelt of hoe een kikker een vlieg vangt– weer even stil te staan. Het is dus tegelijk een ode aan de natuur, maar ook een oproep om onze gekke wereld wat vaker stop te zetten.

Heel mooi in dit prentenboek is dat de natuur zowel gebruikt wordt als studieobject om bij stil te staan, maar ook als grote voorbeeld om van te leren over hoe je dat dan precies doet, dat stilstaan. Heb je dan toch nog niet helemaal door hoe het zit? Dan kan je nog steeds naar de praktische houvast grijpen achterin het boek, waarin stap voor stap uiteengezet wordt hoe je in het ‘hier en nu komt’.

Door de terminologie wordt het soms wat zweverig, maar het boek slaagt wat mij betreft zeker in zijn opzet. De tekeningen van Freya Hartas vertonen enorm veel detail en een aangename warmte die elke grasspriet, bladnerf en kleurpatroon in de verf zet. Daaruit spreekt voor mij een grote interesse en liefde voor de kleine natuur.

Kalm aan… hier en nu is vanaf de eerste keer dat je het ter hand neemt heel duidelijk over wat het wil doen. Heel blij ben ik dat nu dan ook doe.