Kamp Bravo

Theodore Prinsel De Eerste, of kortweg Theo, kennen we reeds van de graphic novel ‘Mammoet’. Deze keer gaat Theo op kamp. Hij vertrekt echter met een klein hartje. Hij kent er immers niemand … Eens op het kamp aangekomen ontmoet hij Jakkie de durfal met wie hij een tent deelt. Het belooft een super spannend kamp te worden, vol wilde avonturen! Maar daar heeft Theo geen zin in. Gelukkig is Nannie Beenhaar ook van de partij als verpleegster. De kampleider klinkt ‘un poco’ Italiaans en probeert de kinderen grensverleggende ervaringen te bezorgen. Hierdoor gaat Theo na het kamp als Theo 2.0 naar huis. Een heldhaftig verhaal!

Kamp Bravo kan je zien als een vervolg op ‘Mammoet’. Beide boeken zijn een graphic novel. Dat wil zeggen dat de illustraties en de tekst samen het verhaal vertellen. Je haalt zowel informatie uit de tekst als uit de illustraties om het volledige verhaal te vatten. Voor kinderen van acht jaar kan dat misschien nog wat moeilijk zijn. Iets oudere lezers pikken deze extra info meestal meteen op.

Stefan Boonen weet met veel gevoel voor humor Theo zijn kamp-avontuur te vertellen. Hij heeft een groot inlevingsvermogen in de denkwereld van een kind en een niet te tomen fantasie. Tijdens het lezen kan ik alleen maar aanraden om heel veel intonatie te gebruiken.

De illustraties hebben een retro karakter en het kleurenpalet is beperkt tot tinten van blauw, oranje en grijs. De figuren worden zeer expressief weergegeven, eerder vanuit een gevoel dan vanuit de realiteit. Laat dat nu net de kern van dit verhaal zijn. Alles draait rond emotiebeleving, onze mindset en hoe we die kunnen manipuleren. Om hier dieper op in te kunnen gaan, heeft de uitgeverij in samenwerking met Hogeschool UCLL een educatief pakket (voor kinderen van 6 tot 12 jaar) uitgewerkt: Mind, Set, Grow! Ook workshops worden aangeboden per graad van de lagere school.

Kamp Bravo is zoveel meer dan een heel prettig verhaal. Een echte aanrader!