Kansloos

Zes jongeren gaan samen hun herfstvakantie doorbrengen in een huurhuisje. Maar wat een toffe vakantieweek zou moeten zijn, verandert al snel in een ware nachtmerrie. Het begint allemaal met een Instagram bericht "Ga nooit naar buiten, vertel altijd de waarheid en zorg dat je in leven blijft". 

De Vries begint het verhaal met een flashforward. De rest verloopt in chronologische volgorde. Het verloop van de uren wordt bij het begin van elk hoofdstuk aangegeven. Handig want er steken een aantal flash forwards tussen. De gebeurtenissen worden af en toe onderbroken door een blauwe pagina. Daarop krijgen we telkens een diepzinnige reflectie van één van de personages. Het blauw van deze pagina's vinden we ook terug op de paginaranden, wat wel een mooi detail is. De pagina's die erop volgen zijn de uitgetypte versies van hun opname in een videokamer. Die beginnen al bij hoofdstuk één waardoor je nog niet direct helemaal mee bent met wat er gezegd wordt. Het is duidelijk dat er grote angst heerst. Maar wat er precies aan de hand is kom je niet direct te weten. Daarvoor moet je blijven lezen. En dat doe je ook! De Vries bouwt de spanning flink op en houdt ze vast tot het bittere eind.

Nieuweling Anne wordt als verteller neergezet, we leren haar personage dan ook het beste kennen. Buiten Maxime kent ze eigenlijk niemand. Net als wij moet ze iedereen leren kennen. Wat zijn de dingen die jou opvallen als je iemand voor de eerste keer ontmoet? Vraag je dan meteen naar zijn/haar diepste geheimen? Baseer je je op zijn/haar gedragingen? Voor de lezer wordt het beeld van de overige zes personages gevormd door Annes perceptie. Maar zit Anne wel helemaal juist? Ze voelt zich erg onzeker in de groep en Maxime wordt onmiddellijk door Lizzy geclaimd. Bepaalt Annes verleden de manier waarop ze de anderen waarneemt en beoordeelt? Is Lizzy wel zo zelfzeker als ze wil laten blijken? Voelt de knappe Sami ook de connectie tussen hen? De fragmenten uit de videocamera geven ons een glimp van hun ware karakter en tonen dat je nooit kan afgaan op uiterlijk vertoon. Iedereen heeft iets te verbergen. Iedereen doet zich sterker voor dan hij is. Wie echt het sterkst is zal snel blijken. 

Een stevige thriller voor jeugdige lezers vanaf 15 jaar.