Keverjongen
De vader van Darkus, Bartholomeus Cuttle, is spoorloos verdwenen. Hij werd voor het laatst gezien in een afgesloten zaal van het natuurhistorisch museum waar hij werkt. De politie staat voor een raadsel. Het duurt dan ook niet lang voordat de zaak geklasseerd wordt. Sommigen fluisteren zelfs dat Darkus' vader misschien wel wou verdwijnen. Dit kan Darkus echter niet geloven, dat zou zijn vader hem niet aandoen. Omdat hij nu moederziel alleen achterblijft, moet hij intrekken bij zijn oom Max. Hij is archeoloog en houdt er een ietwat vreemde levensstijl op na. Op zijn nieuwe school leert Darkus Bertol en Virginia kennen. Het typische ‘brein-en-spieren’-duo. Al gauw worden ze beste maatjes en samen met oom Max gaan ze op onderzoek uit. Ze moeten Bartholomeus terug vinden! Door een heerlijk toeval (zo hoort dat toch in verhalen?) blijkt de eerste stap naar de oplossing van het mysterie zich vlakbij te bevinden. En wel in het huis van de buren ... De jonge vrienden komen een boosaardig brein op het spoor. Een gevaarlijk individu dat nergens voor terugdeinst. De helpende hand komt aanzetten uit onverwachte hoek … een heel leger kevers komt hen ter hulp! Alle soorten zijn vertegenwoordigd en zetten hun zes beste pootjes voor. Dit zijn niet zomaar kevers, maar super kevers! Ook dit besef maakt deel uit van het grote geheim dat beetje bij beetje uit de doeken gedaan wordt. Er blijkt veel meer aan de hand dan alleen de verdwijning van Mr. Cuttle ...
M.G. Leonard vond kevers altijd al fascinerend. Met hun speciale krachten kun je ze bijna vergelijken met onze bekende superhelden. Om deze geweldig mooie wezens in een beter daglicht te stellen (want geef toe, zo leuk vind je al die kriebeldiertjes op dit moment nog niet) besloot ze hen de hoofdrol te geven in een kinderboek. Op de kaft een verwijzing naar Roald Dahl. Dat stemt mij meestal al een beetje argwanend. Vergelijkingen van deze orde eindigen meestal in een teleurstelling. Maar dat was bij 'Keverjongen' dus niet het geval. Het klopt: de personages en taferelen deden mij regelmatig denken aan zowel Roald Dahl als J.K. Rowling. Maar enkel omdat ditmaal de vergelijking overeind bleef! De klunzige buurmannen zouden zo aan Dahls pen ontsproten kunnen zijn. De beschrijvingen van de meubeljungle en de keverberg zijn Hogwarts-waardig.
M.G. Leonard zette een spannende, met momenten hilarische, kinderdetective neer. Illustraties door Julius Sarda in grijstinten sluiten mooi aan bij de stijl van het verhaal. Een getekende kever leidt elk nieuw hoofdstuk in. Zeer fijn is ook het woordenboek voor entomologen achteraan. Wat heb ik veel geleerd over al deze fantastische kevers!
Darkus is een gewone jongen die in een geweldig avontuur terecht komt. Hij sluit een ongelooflijk pact met een wel heel bijzondere vriend. 'Keverjongen' is al aan zijn zesde druk toe en wordt wereldwijd bejubeld. Volledig terecht! Dit is een topper die schreeuwt om een verfilming! Boek twee en drie 'Keverkoningin' en 'Keverhelden' liggen al in de rekken. Waar wacht u nog op? Snel naar de boekhandel!