Keverkoningin

In dit vervolg op 'Keverjongen' vinden we onze drie vrienden terug in het appartement van oom Max waar ze nog bekomen van de strijd tegen Lucretia Cutter. De stemming is bedrukt, Lucretia is immers kunnen ontsnappen. Dat ze zich niet zomaar gewonnen geeft, daar is iedereen van overtuigd! Als Darkus zijn vader over de kevers wil inlichten, reageert deze anders dan verwacht. In plaats van bewondering en vreugde is er afschuw en woede. Erger nog, Barthelomew verdwijnt opnieuw en lijkt zich bij het team van de vijand te voegen. Als Lucretia de Keverberg op het spoor komt, stort Darkus wereld zowat in. Het zijn oom Max en zijn vrienden die hem zover krijgen om samen met hen de strijd verder te zetten. Wat ook haar plannen mogen zijn, ze moeten haar stoppen!

'Keverkoningin' is het chronologische vervolg op 'Keverjongen'. Als verhaal komt dit vervolg misschien iets trager op gang, naar het einde toe wordt het des te spannender. Als lezer ontdek je beetje bij beetje dat Lucretia iets van plan is. Wat precies blijft echter verborgen tot in de grote finale en het tart alle verbeelding. Ok, dit is een kinderboek en Lucretia is de perfect getypecaste 'slechterik'. Toch komt haar idee van een allesoverheersend keverleger niet als compleet ongeloofwaardig over. Leonard staaft haar ideeën met vele weetjes over het insectenleven en kevers in het bijzonder. Dat maakt dit verhaal naast bijzonder spannend ook boeiend. Elke kever wordt met zijn Latijnse naam benoemd en er worden weer enkele nieuwe entomologische termen geïntroduceerd. Te moeilijk voor een negenjarige? Door de vlotheid van het verhaal pik je vaak de betekenis zo op. Moest het toch niet lukken, kan je altijd even spieken in het 'Woordenboek voor entomologen' achteraan. De vele grappige momenten zorgen voor een mooi evenwicht tussen humor en spanning.

'Keverkoningin' voldoet met glans aan de verwachtingen. Leonard schreef opnieuw een grappig, spannend, ontroerend en betekenisvol verhaal. Zoals beloofd gaat het avontuur verder in de 'Keverbende', het derde en laatste boek over de strijd tegen de keverkoningin. Ik denk dat ik even blijf zitten en verder lees! Leest u mee?