Kids labo

geweldige projecten voor jonge wiskundigen

In de kids labo-reeks verschenen er ook al enkele andere doe-boeken. Bij dit deel staat Robert Winston echter niet meer vermeld. “Jonge wiskundigen” worden uitgedaagd om “geweldige projecten” te doen. 27 projecten worden verdeeld in 3 categorieën: cijfers, vormen en meetkunde. Die verdeling lijkt me wat vreemd gekozen en is zelfs overbodig wegens weinig relevant en onlogisch.

Bij elk project staat de tijd die je ongeveer nodig zal hebben, de moeilijkheidsgraad, de benodigdheden, de wiskunde die gebruikt wordt, een uitgebreid stappenplan met foto’s en tot slot nog een extraatje of uitbreiding. Op zich zijn de knutselwerkjes wel leuk en haalbaar, maar of ze allemaal een lang leven beschoren zijn, durf ik te betwijfelen. De materialen die je nodig hebt zullen ook niet allemaal aanwezig zijn in het gemiddelde huishouden. Of liggen er bij jullie wel 10 groepjes van 10 gelijke kralen of een magneetvel?  Op zich zijn ze wel te vinden in een hobbywinkel, maar een beetje voorbereiding is dus wel gewenst voordat je aan de projecten begint.

Leuk dat er naar wiskunde verwezen wordt, al moet je er ook niet al te veel van verwachten. Het blijft vooral een knutselboek met een verwijzing naar wiskunde. Een aantal opdrachten zijn ook wel leuk om met een klas te maken. Met de knutselwerkjes kunnen bijvoorbeeld de maaltafels en hoofdrekenen geoefend worden.

Er zitten zeker leuke projectjes tussen, maar er was meer uit te halen op vlak van wiskunde.