Kleine dokter draak

Wie op zoek is naar een leuk voorleesboek met een vervolgverhaal voor kleuters, die mag nu stoppen met zoeken. Kleine dokter draak heeft alles waar een goed voorleesverhaal aan moet voldoen: het heeft heldere illustraties, leuke typetjes, is spannend maar bovenal hilarisch.

Dit originele verhaal is best vernieuwend op de boekenmarkt. Vroeger werd maar al te vaak gezegd dat vierjarigen liefst luisteren naar aparte verhaaltjes en een vervolgverhaal nog moeilijk vinden. Dit boek bewijst het tegendeel. In hoofdstukjes onderverdeeld is dit perfect voor te lezen vanaf de tweede kleuterklas. De kinderen zullen zich de verschillende typetjes goed herinneren. Zo zijn er bijvoorbeeld de chaotische dokter draak, zijn nette assistente Gilda, de strenge hofdame en de stoere prinses. Wat ook helpt is dat de illustraties die zich uitstrekken over de dubbele pagina het boek goed ondersteunen. Zo kan je zelf kiezen of je slechts één hoofdstukje voorleest, een paar hoofdstukjes of het boek van 91 pagina’s in één keer uitleest.

Het boek is fantasierijk en kan ook aan oudere kinderen voorgelezen worden. Voor hen zijn de prenten nogal schreeuwerig, zij hebben die prikkels immers minder nodig om het verhaal te blijven volgen. Hoewel een zevenjarige die dit boek zelfstandig kan lezen misschien wel blij is met de kleurrijke afleiding.

Het verhaal zelf gaat over kleine dokter draak die wordt opgeroepen om de prinses te gaan genezen. Dokter draak is een speciale draak die enkel vuur spuwt wanneer hij lacht. Dus hoewel hij bang is dat hij in het paleis vuur zal spuwen, is hij heel vereerd met de opdracht. Hij moet haast maken, want de prinses moet straks in een mooie jurk naar het bal. Kleine dokter draak zoekt in zijn chaotische hol snel zijn spullen bij elkaar en vertrekt samen met assistente Gilda (een glimworm) naar het paleis. Onderweg worden ze tegengehouden door een trol, die de overstekende mieren moet bewaken. Bovendien is dat niet de enige hindernis die dokter draak moet overwinnen, zijn confrontatie met de hofdame van de prinses loopt ook niet van een leien dakje. Eenmaal bij de prinses gekomen, blijkt dat alle onderzoeken een normale uitslag hebben. Is de prinses dan niet ziek? En wat is er wel aan de hand? Om dat te weten te komen, zal je het boek zelf moeten lezen.