Kleine Pan
Midden in het Afrikaanse oerwoud leeft Pan, een dromerige jonge chimpansee. Pan is graag alleen en mijmert liever dan spelletjes te spelen met zijn oudere boer Strong en zijn nichtjes Bles en Sproet.
Zijn lievelingsplek is bovenop de Hoge Rots, waar hij een machtig uitzicht heeft. Op een dag hoort hij gegrom en geklop op de Hoge Rots. Zou het rotsmonster echt bestaan? Als ze er samen op uit trekken ontdekken ze vlug een ander ras. Kan Pan zijn broer en nichtjes redden uit de handen van deze rare wezens?
Pan is een onderhoudend, poëtisch en spannend verhaal. Krachtig is het feit dat, voor jonge lezers, in hetzelfde boek de realiteit voeding geeft aan een fictief verhaal. Die combinatie is zeker geslaagd. Het boek is geïnspireerd en omkaderd door Jane Goodall, die sinds de jaren ’60 chimpansees bestudeert in hun natuurlijk habitat. Zowel haar voorwoord als het einde van het boek geven verdere duiding en kracht aan dit verhaal. Het zet de leefwereld van dieren, in dit geval chimpansees, extra in de verf. Een leuk weetje is dat Pan de wetenschappelijke naam van chimpansee is.
Tijdens het lezen of voorlezen zijn veel raakvlakken aan te reiken naar menselijke karaktertrekken en belevingen. Pan is de jongere (zwakkere) die door na te denken en oplossingen te zoeken ervoor zorgt dat de stoere broer en zotte, speelse nichtjes niet door dierenhandelaars worden gevangen. Het onbezonnen leven van spelen, rust en plezier maken verandert abrupt in angst en onveiligheid. De kracht, inventiviteit en moed van Pan zorgen ervoor dat de rust op het einde terug komt. Je kan dit zeker meenemen als reflectie naar jongeren toe. Het verhaal combineert op een onderhoudende manier fantasie met realiteit. Op dezelfde pagina wordt bijvoorbeeld over het rotsmonster gesproken en over het feit dat wanneer mama chimpansee een nieuwe baby heeft, ze geen aandacht meer kan geven aan haar andere jongeren. Die gelaagdheid van het boek is een echte plus.
De tekst is vlot leesbaar, speels en met leuke woordspelingen. De mensen worden bijvoorbeeld voorgesteld als bleke blotelingen. Leuk gevonden is dat de tekst afwisselend op de ene pagina zwarte letters heeft en op de daaropvolgende witte.
De tekeningen zijn liefdevol, afwisselend zwart-wit en in kleur. Het coloriet is warm en uitnodigend. De tekening waarbij een vlinder op de snoet van Pan zit is pure poëzie en prachtig. De illustraties ondersteunen het geschreven verhaal enorm. Voorbeeld zijn de scenes in de grotten of als de aapjes liggen te rusten in de bomen. De expressie op de gezichten is uitvergroot waardoor de apen herkenbare, menselijke, uitdrukkingen hebben. De cadans en de interactie tussen de tekstblokken en de tekeningen is afwisselend en geeft rust.
Pan is een boeiend, illustratief sterk, en aangenaam boek om voor te lezen of voor jonge lezers ouder dan 7 jaar.