Kleuren

Dit is een flappenboek van stevig karton en met afgeronde hoeken. Op de kaft staat een bonte verzameling eenvoudige figuren die ook verspreid in het boek voorkomen tussen andere figuren. Het boek is samengesteld uit zeven dubbele pagina’s met gelijkkleurige figuren op elke spread. Op de eerste spread vind je bv. rode dingen, zoals een aardbei, harten, lippen, een brandweerwagen, een bloem (klaproos), een lieveheersbeestje, een tomaat, schoenen, een krab, een boot, kersen.
Vier prenten zijn op een kartonnen flap afgedrukt. Achter elke flap vind je het bovenliggende onderwerp in een iets andere toestand met een zinnetje erbij, bv. de tomaat is doorgesneden en de bijhorende tekst is "De tomaat is rood".
Op elke spread vind je ook een afwijkend voorwerp omdat het een andere kleur heeft, bv. een gele vlieger bij rood. Op de achterkant van de flap vind je de volgende uitleg: "De vlieger hoort er niet bij want hij is geel". Een beetje overbodig, toch? Om nog te zwijgen van de dieren die wel erg fantsasierijk zijn afgebeeld: een roze olifant, blauwe aap en paarse eend. 
De vraagjes bij elke spread zijn ook niet erg inspirerend, bv. voor geel: "Welke dingen zijn geel?" en "Wat is niet geel?".
Dit kartonboek is bruikbaar voor verschillende leeftijdsgroepen. Het gevolg is dat er veel overbodige informatie in staat voor de jongste kinderen. Als voorleesboek voor kinderen van drie tot vijf jaar hoeft er geen woord bij elke prent te staan en zijn de vragen overbodig. Anderzijds biedt de tekst op de flappen weinig toegevoegde waarde voor beginnende lezers; het is een herhaling van de kleur die al in het groot te lezen is zonder de flap open te klappen, bv. 'De kersen zijn rood'. Ik mis hier de creativiteit die wel spreekt uit de figuren. Ik verwacht eerder een beschrijving zoals 'De rode tomaat is sappig vanbinnen' of 'De tomaat is rood en sappig' of 'Een rode kers heeft een harde pit' of 'De kers is rood en bevat een harde pit'.
Het boek roept bij mij een gevoel van onrust op door de overdaad aan (typo)grafische elementen. Het begint al met de titel waarvan elke letter een ander kleur heeft, terwijl de kleuren van de figuren volstaan om aan te geven dat het boek over kleuren gaat in combinatie met de titel. Bovendien staat elke figuur in een kleurvak met een andere achtergrondkleur. Het geheel oogt mooi, eigentijds, maar druk!