Kleuren

‘Kleuren’ is een hard kartonboekje voor peuters. Door het kleine formaat kunnen jonge kinderen het gemakkelijk zelf vasthouden. De tekening op de kaft is mooi en nodigt uit om verder te kijken. De rest van het boekje is minder aantrekkelijk. De tekeningen zijn heel wat minder uitgewerkt dan die op de kaft.

Op elke bladzijde van het boekje staat er een andere kleur in de kijker. Verschillende dieren of voorwerpen in deze kleur komen aan bod. Minder voor de hand liggende woorden zoals sneeuwklokje, kevers en roodborstje worden afgewisseld met meer vertrouwde woorden zoals bloem, boot en zon. In elke bladzijde is een uitsparing gemaakt in een andere vorm, waardoor je al eens naar de volgende bladzijde kan turen. Het is verwarrend omdat je daardoor op de bladzijde over een bepaalde kleur, ook al een prent in een andere kleur ziet.

Niet alle tekeningen zijn even herkenbaar voor een peuter. De koe heeft een atypische vorm en ook de klaver en de boot blijven ver van het origineel. De woorden zijn bovendien niet altijd goed gekozen. Een groene slak? Een groene libelle?

Voor het leren van de kleuren zijn er zeker meer geschikte en mooiere boekjes te vinden.