Komt oude kaas van oude koeien?

Bizar, raar, waarom? Geven enkel oude koeien melk waar je oude kaas van kan maken of waarom is er een gat in een donut?
Aan de hand van een korte, duidelijke vraag krijg je eerst een antwoord die je fantasie prikkelt en daarna een realistisch, wetenschappelijk antwoord. Het is sprankelend om humor te combineren met fantasie en wetenschap. De “fun” begint al bij de vraag zelf. 10 vragen die honderden antwoorden kunnen opleveren. Je fantasie wordt aangescherpt en terzelfdertijd leer je bij over het onderwerp. Zo leer je bijvoorbeeld dat de ananas uit verschillende bloemen ontstaat waaruit telkens 1 bes groeit. De schil van de ananas bestaat dus uit samengegroeide vruchtjes. Maar ook dat de ananas lijkt op een ridder. Niet?

De vraag zelf staat op één volledige pagina in grote zwart letters op een witte achtergrond. Dan volgt het kleurrijk gedeelte en flap je het daartegenover liggend blad open. Hierdoor krijg je drie pagina’s na elkaar: vraag - fantasievol - realistisch deel. En tussen beide delen een figuur of tekening. Zowel de flap als de pagina eronder hebben dezelfde effen gekleurde achtergrond. De tekeningen zijn kleurvol, strak, stilistisch en sober. Er is steeds een speelse insteek, zoals de combinatie van de kiwi (vrucht) met de kiwi (vogel), of de brilletjes op de druiven.   

Dit is het derde boek in de Wijze Weetjes-reeks. De samenwerking tussen de auteur, illustrator en vormgever straalt doorheen het boek en geeft het een uniek cachet.  

Vraag is: voor wie is het boek bedoeld? Het is moeilijk er een lezersleeftijd op te plakken. De opzet van het boek waarbij hard papier, flappen en pagina's met felle kleuren worden gebruikt, staat in broos evenwicht met vooral de wetenschappelijke inhoud. Aan de andere kant kan zowel een heel jong kind vol verwondering meestappen in het boek als een ouder (8+) kind, dat dan meer van het tekstueel gedeelte zal genieten.