Konijn & Egel

Er komt geen einde aan het einde

'Konijn is een prima kerel. Maar soms is hij een beetje somber.’ Konijn denkt na over het leven, hij filosofeert, maar raakt vaak vast te zitten in het kluwen van zijn gedachten. Egel is zijn vriend. Hij wordt vaak in verwarring gebracht door de vreemde vragen die zijn vriend stelt, maar blijft een luisterend oor bieden. ‘Ik blijf in de buurt, dacht Egel.’ Omgekeerd kan Konijn er ook voor Egel zijn. Wanneer deze laatste zich in paniek afvraagt wat we met later moeten doen, weet Konijn Egel te kalmeren waardoor deze zelf tot inzichten komt. ‘Zo werd het later. En toch bleef het nu.’

Konijn gaat door een duistere periode en besluit dat er iets moet gebeuren, dat hij verder moet. Hij gaat op reis. Paul Verrept maakt handig gebruik van metaforen om een gemoedstoestand weer te geven. Zo regent het aan het begin van de reis. Het gaat steeds harder onweren en Konijn verlangt naar zijn behaaglijke hol. Hij blijft echter luid zingen tot plots het onweer ophoudt. Hij heeft zijn ergste angst overwonnen en kan in alle rust genieten van de nieuwe wereld die voor hem opengaat. Hij doet allerlei nieuwe zintuiglijke ervaringen op die hem prikkelen en helen.

Paul Verrept kan in enkele rake zinnen een filosofische gedachte neerpennen waar je even bij moet stilstaan. Hij vindt de juiste woorden die aanzetten tot nadenken. Hij kan pakkend een situatie schetsen waardoor je weer een beetje dieper in het verhaal kruipt. ‘Tot ze op een dag op vakantie vertrok met een vriendin. Ze zou gauw weer thuiskomen … Toen ze terugkwam, was ze iemand anders geworden, zei Konijn.’

Het verhaal wordt ondersteund door kleurrijke prenten van de hand van Nils Pieters. Deze schetsen vaak een gevoel, een raak sfeerbeeld. Zo zien we Konijn en Egel door een zonovergoten natgeregend landschap naast elkaar fietsen.

Deze filosofische verhalenbundel over vriendschap en het leven bestaat uit veertien hoofdstukken. Hiermee viert Paul Verrept zijn vijfentwintigjarig auteurschap. De schijnbaar eenvoudige zinnen verbergen een diepere betekenis. Door deze meerdere lagen is het boek toegankelijk voor verschillende leeftijden. Het kan worden voorgelezen aan kinderen vanaf ongeveer zes jaar. Vanaf acht jaar kunnen geoefende lezers dit boek zelf lezen.