Koning Odysseus

Het geluidshuis vertelt deze keer een Griekse mythe op geheel eigenzinnige wijze. Het verhaal van de terugkeer van Odysseus (van Homerus) werd door Paul Wauters herschreven. Waarschijnlijk zijn beide namen – Odysseus en Homerus – u niet onbekend. Homerus is een oude Griek die bekend staat als de schrijver van twee zeer gekende epische gedichten, namelijk de Illias en de Odyssee. Hierover bestaat echter nog wel wat twijfel. Odysseus is op zijn beurt de hoofdrolspeler van de Odyssee.

Kort samengevat gaat het verhaal als volgt: Odysseus, die koning is van Ithaca, heeft net de Trojaanse oorlog gewonnen. Tijd om huiswaarts te keren dus. Na tien jaar oorlog ziet hij ernaar uit om eindelijk zijn geliefde vrouw Penelope terug in zijn armen te kunnen houden en zijn zoon Telemachus voor het eerst te kunnen ontmoeten. Dat is echter buiten de goden gerekend. Sirenen, cyclopen, monsters en een hoop andere hindernissen die de goden op zijn pad brengen, maken het hem bijna onmogelijk om thuis te geraken. Als hij maar op tijd aankomt op Ithaca voordat Penelope moet trouwen met een van de aanbidders in het paleis.

Een oorspronkelijke tragedie werd door Het Geluidshuis omgevormd tot een (tragi-)komedie. Wat die goden allemaal uitvreten met Odysseus en de zijnen hou je niet voor mogelijk. Met ontzettend veel humor wordt het heldendicht verteld, waardoor de gruwel van het oorspronkelijke verhaal niet eens opvalt. In een vliegende vaart word je meegezogen in de avonturen van Odysseus, Telemachus en Penelope. Spitsvondige teksten en vermakelijke liedjes in combinatie met geestige illustraties zorgen voor een onberispelijk geheel.

Vertrouwde stemmen van Het Geluidshuis zoals onder andere Warre Borgmans (als verteller), Koen De Graeve, Bruno Vanden Broecke en Evelien Bosmans worden verrijkt met sterk vrouwelijk talent van Ruth Becquart en Veerle Baetens. De ‘mancave’ van Het Geluidshuis is ‘no more’. Geniet van hun stemmenwerk en volg het verhaal mee aan de hand van de prenten en korte stukjes tekst in het boek. Knap hoe Mark Borgions het verhaal in relatief weinig prenten kan samenvatten. Ga zeker op zoek naar leuke details!

Je kan het verhaal beluisteren via de twee cd’s die bij het boek zitten of via de app op je smartphone of tablet. Als je het verhaal via de app beluistert gaat het zonder pauze in het midden, dat is handig. Dat kan je ook zeggen voor de tijdlijn vooraan en de kaart achteraan in het boek. Als afsluiter kan je nog even nagenieten bij het lezen van de verklarende woordenlijst.

Het verhaal kan beluisterd worden door kinderen vanaf acht jaar volgens de makers. Vanaf de leeftijd van tien jaar lijkt realistischer, zeker gezien het tempo van het verhaal.

Opnieuw een heerlijk hoorspel.

Tot slot nog een korte mededeling voor echte kenners van het werk van Homerus: het stuk over Circe en de onderwereld komt niet aan bod.