Koning Roe

Het ding uit de ruimte

Er gebeuren rare dingen op de school van Ben Staaks, een jongen van 9 jaar. Er hangen overal vieze slijmblubbers en de schoenen van het schoolhoofd zijn verdwenen. Als Ben per toeval tegen de schoolverpleegkundige, mevrouw Gloria Tinks, aanloopt moet ook hij zijn schoenen afgeven. De volgende dag blijkt dat iedereen zijn schoenen kwijt is en dat Mevrouw Tinks wiens slogan "SNOT en Bacillen moet je killen" de oorzaak blijkt te zijn van de blubber en de verdwenen schoenen. En mevrouw Tinks is vreselijk ... Hoe vreselijk verneem je op pagina 43: "Het gekraak van haar knieën echode tegen de muren". Maar waarom gebeurt dit allemaal? Samen met zijn beste vriendin Koning Roe en de wombat Walter gaat Ben op speurtocht. Die tocht leidt hen naar de Flixer, de agenten van het Hoederschap van de Mensheid, het stinkborrelmoeras, het Ding en de sneeuwloper ...

Dit is het derde deel uit de Koning Roe-reeks. Hoewel op de eerste pagina’s de 3 hoofdpersonages worden toegelicht aan de hand van een tekening, is het even wennen aan de figuur van koning Roe en haar uitvindingen. Maar na een 5-tal pagina’s ben je mee met het verhaal en de pientere, gekke Koning Roe. Het verhaal is een knotsgekke rollercoaster. Tekstdelen worden heel vlot afgewisseld met maffe tekeningen. De tekeningen lijken soms op een stripverhaal en geven extra duiding over de figuren en uitvindingen. Zonder die tekeningen verliest het verhaal aan kracht. Bijvoorbeeld de “Boing Express” op pagina 115 geeft zoveel meer 'beeld' aan de tekst. Wat echt leuk is, is dat verschillende min of meer banale omstandigheden in het eerste deel van het boek later in het verhaal opduiken en heel belangrijk blijken te zijn. Op pagina 66 glijdt Ben uit wanneer hij naar het schoolhoofd wordt geroepen. Op pagina 92 blijkt dit niet toevallig te zijn, maar deel uit te maken van het meesterplan van mevrouw Tinks. Het knettert er gek op los en het is juist genoeg gedoseerd om niet over te hellen naar “erover”. De figuur van Ben is die van een onderzoekende, pientere, verstrooide jongen die opgroeit in een sjofel gezin. Zijn papa is bijvoorbeeld uitvinder. Koning Roe daarentegen, is een echt fantasiefiguur. Een meisje met een baard en een wombat als huisdier die voor alles een zotte oplossing heeft en steeds machines, drankjes en poedertjes uitvindt. De vierde hoofdrolspeler is Mevrouw Tinks die een manische en panische aversie heeft voor snot en bacillen (zou ze deze coronatijden overleven?). Ze is de gedroomde nachtmerrie voor elk kind dat naar school gaat.

Een boek dat vlot leest, je meesleurt om door te lezen tot het einde. De tekeningen zijn rustpuntjes om wat in de tekst staat te visualiseren en beter te bevatten. Een lekker crazy boek zonder meer.