Krieltje

Over een eigenwijze kleine aardappel

Krieltje wil niet zoals haar soortgenoten in de aardappelpuree gedraaid worden – waarvoor hij trouwens op aarde is – maar wil haar eigen weg gaan. Op een dag rolt ze de tuin in en gaat ze op zoek naar dingen die het verschil maken. Ze ontmoet een vogel, een worm, een kei, bloemen en hommels. Krieltje stelt aan elk dezelfde vraag: 'Worden van jou ook frietjes gemaakt?' De antwoorden verrassen haar.

Het betreft een mooi geïllustreerd verhaal, gestempeld met een echte aardappel. Dat geeft aan het verhaal iets licht en teer, mede door de zachte pastelkleuren. Het nieuwsgierige Krieltje is zo verrukt dat ze bij  het zien van al die vriendjes buiten niet anders kan dan hen vragen te stellen naar het waarom van hun bestaan. De vogel zegt: 'ik ben er om te zingen', de regenworm: 'ik ben er om de aarde om te woelen' een hommel om bloemen te bestuiven enz. Zelfs een steen zegt 'ik besta gewoon'. Meer is het niet. Uiteindelijk nestelt krieltje zich in een kuiltje valt in slaap en wanneer ze ontwaakt is ze een prachtige struik geworden met aan haar wortels nieuwe aardappeltjes.

Een verhaaltje dat uitnodigt om met kleuters al wat er in de natuur te beleven is te leren ontdekken. En ook om verwondering in de ontdekkingsreis te laten ontluiken. Daarvan getuigen de mooie eenvoudige tekstjes naast de sfeervolle prenten in dit boekje.