Kunstmatige intelligentie is niet eng

In 14 korte hoofdstukken legt Bas Haring uit hoe computers werken, hoe een computerprogramma eruitziet, wat een algoritme is. Daarnaast beantwoordt hij een heel aantal vragen die velen zich stellen: kan een computer creatief zijn? Kun je verliefd worden op een robot? Gaat kunstmatige intelligentie ons werkloos maken? Zijn wij bijzonderder dan robots en computers?

Volksfilosoof en hoogleraar Publiek begrip van wetenschap Bas Haring is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. Zijn Kaas en de evolutietheorie werd bekroond met de Gouden Uil voor jeugdliteratuur. Hij weet als geen ander dergelijke materie behapbaar te maken. Hij doet dat in korte hoofdstukjes, met telkens een samenvatting op het einde. Hij maakt daarbij vergelijkingen met wat iedereen kent, Lego bouwen bijvoorbeeld, of recepten om aardappels te koken. En hij schrijft alsof hij tegen je praat, of lesgeeft. Daarbij nodigt hij je telkens opnieuw uit zelf na te denken en je eigen mening te vormen over elke vraag, vaak gaat dat de filosofische toer op: “Tja, wanneer begrijp je iets?

Zelfs de frisse vormgeving draagt bij aan de helderheid. Het beperkte volume tekst per blad, het kleine formaat en het makkelijk leesbare lettertype geven je mee het gevoel dat het allemaal best te vatten is. Ook de vrolijke en kleurrijke illustraties spelen hierin een rol. Een aanrader, niet alleen voor jongeren.