Lawaai dat nooit stopt

Net wanneer de nieuwe kolonisten eraan komen, staan drie legers tegenover elkaar: dat van burgemeester Prentiss, dat van het verzet en dat van de oorspronkelijke bewoners van Nieuwe Wereld, de Spakkels. De oorlog breekt in alle hevigheid los en het wordt al snel een ontzettend bloedbad. Voor geen van de partijen ligt de overwinning binnen handbereik. De burgemeester en het verzet moeten samenwerken en ook het verkenningsschip van de kolonisten wordt ingezet. Met de Spakkels wordt onderhandeld over een bestand, maar niet iedereen legt zich zomaar bij de afgesproken vrede neer. Todd en Viola spelen tegen wil en dank een cruciale rol in oorlog en in vrede. Het enige wat zij willen, is samenzijn, maar kan dat nog wel? Viola is door een akelig virus besmet en wordt steeds zieker, terwijl Todd wel in de ban van de burgemeester lijkt en steeds beter zijn gedachten weet te controleren. Zullen ze er tijdig in slagen voor de nieuwe kolonisten een vreedzame wereld te scheppen?
Het boek wordt vanuit wisselende standpunten verteld. Naast Todd en Viola zijn er ook andere partijen die nu aan bod komen. Daardoor worden karakters snel uitgediept en achterliggende motieven duidelijk. Hoewel lawaai nog steeds een belangrijke rol speelt, is het niet meer zo prominent aanwezig. Nieuw zijn de gedachtenstromen van de Spakkels. Zij hebben geen spraak zoals wij, maar denken en voelen als groep in een gemeenschappelijk bewustzijn. Zij benoemen de dingen helemaal anders, wat het lezen van deze hoofdstukken niet gemakkelijk maakt. Burgemeester Prentiss is de eerste die begrijpt hoe het werkt en hij maakt er gebruik van in zijn oorlogsvoering.
Het verhaal voert je in een wervelende stroom van gevoelens en gedachten, van spanning, actie en gruwelijkheden mee in een bloedstollende machtsstrijd. Dit is het derde en laatste boek in de fascinerende Chaos-trilogie. De verhaallijn loopt door, wat maakt dat je de twee eerste boeken gelezen moet hebben om alles te begrijpen. Onvoorspelbaar en goed opgebouwd verhaal, origineel in al zijn facetten. Het indrukwekkende einde brengt een bevredigende oplossing.