Leentje op vakantie

Leentje is een ondeugend vogeltje. Ze heeft nog nooit gelogen en wil het graag een keertje uitproberen samen met Snoet, haar vriendje. Wanneer ze olifant Bob tegenkomen vertellen ze hem dat ze op vakantie gaan. Maar, oh oh, olifant wil meegaan! Wat nu gedaan?

Catharina Valckx is er opnieuw in geslaagd om een grappig en ondeugend verhaal neer te zetten. Ze heeft nog niet zo lang geleden de ‘Zilveren Griffel’ gewonnen voor haar boek De kleine is Don, de lange is Sjon en nu is ze er weer met een topper! Ze gebruikt eenvoudige dialogen en weet intuïtief de gedachten van jonge kinderen neer te pennen. Dat maakt het verhaal heel toegankelijk en herkenbaar. De illustraties sluiten mooi aan bij de tekst maar dat komt wellicht omdat tekst en beelden vaak tegelijk in haar verbeelding ontspruiten. Catharina brengt een wereld tot leven die niet perfect is maar wel veilig.

De figuur van Leentje heeft een bohémien-gehalte. Misschien kunnen we dat verklaren omdat Catharina opgroeide in Frankrijk en kind is van de jaren zestig. Ondertussen woont en werkt ze opnieuw in Nederland, maar heeft ze ook een groot Franstalig oeuvre opgebouwd.

Omdat ze houdt van minimalisme, is er slechts een beperkt kleurenpallet gebruikt in haar illustraties. Vooral aardse tinten worden gebruikt. De tekst staat duidelijk maar zonder opvallend te zijn gedrukt zodat de luisteraar ten volle kan genieten van de prenten. Maar ook de voorlezer zal plezier beleven aan dit boek dankzij de ietwat nostalgische setting van de tekeningen en de plot.

Een grappig en warm verhaal dat je doet terugdenken aan je eigen kapoenenstreken van weleer.