Lees mee met prinses Arabella

Prinses Arabella beleeft in dit boek vijf nieuwe avonturen. Ze oefent het schrijven van letters in de klas, ze gaat met haar gezin naar zee, helpt omi in haar tuin, is een van haar nieuwe rode schoentjes kwijt en gaat op zoek naar het perfecte verjaardagscadeau voor prins Mimoen. Allemaal korte verhaaltjes in de typische ‘Arabella-stijl’:  op geheel eigen wijze weet de prinses een probleem te omzeilen of op te lossen. Bijvoorbeeld als je een bericht niet kunt schrijven, moet je het gewoon doen!

Dit het twaalfde boek van de eigenzinnige prinses Arabella. Toen Mylo Freeman deze prinses bedacht, was het voornamelijk om meer diversiteit in het kinderboekenlandschap te brengen. Ze had namelijk gehoord dat een meisje met een donkere huidskleur van zichzelf vond dat ze in een toneeltje geen prinses kon spelen want ‘die zijn wit en hebben blond haar met blauwe ogen’. Inspiratie voor haar verhaaltjes en personages doet Mylo op van de kinderen die haar pad kruisen in het leven. Misschien daarom dat haar boekjes zo aanspreken bij kinderen.

De prenten zijn stuk voor stuk aquarellen met vrolijke kleuren. De personages die aan bod komen doorheen het boek zijn heel divers. Sommige verhaaltjes beperken zich slechts tot enkele personages die minder verschillend zijn.

In een duidelijk lettertype en met korte zinnen wordt de tekst in de bladspiegel verwerkt. Met grootte richting en kleur van de letters wordt er gespeeld wat voor extra vaart zorgt. Omdat het een meegroeiboek is, loopt de moeilijkheidsgraad op per verhaal. Het eerste verhaal is op niveau AVI-start en het laatste verhaal is op niveau AVI-M4. Daartussen zitten nog AVI-M3 en AVI-E3.

Verhaaltjes op AVI-niveau hebben niet zo’n goed imago. Vaak worden ze als saai ervaren. Mylo wil net dat kinderen plezier beleven aan het verhaal, maar ook dat ze goed oefenen op lezen. Daarom combineert ze een intro met elk verhaal. Die intro moet door een ervaren lezer voorgelezen worden aan het kind zodat het zich beter kan verplaatsen in het verhaal. Top-idee!

Een heel toegankelijk meegroeiboek voor beginnende lezers.