Leon & Mikki

Het Eindelozesprookjesboek

Twee beste vrienden, Leon en Mikki, ontdekken op zolder een oud sprookjesboek. Leon herinnert zich dat zijn opa altijd uit dit boek voorlas, en hij vertelde hierbij dat de sprookjes in dat boek nooit ophouden. Zijn opa is vorig jaar overleden en hij mist hem heel erg. De vrienden willen er een sprookje uit lezen en horen ondertussen een lispelende stem. Een oud mannetje komt uit een kist te voorschijn gekropen. Hij noemt zich een boekenwurm want hij is dol op boeken. Hij neemt het bijzondere sprookjesboek mee en verdwijnt weerom in de kist. Beide vrienden gaan het mannetje achterna en na een duizelingwekkende vaart belanden ze in een paleis. Ze vernemen dat de prinses gevangen zit en door een draak wordt bewaakt. De vrienden ontdekken dat ze zelf middenin het sprookje beland zijn. Telkens wanneer er een bladzijde van het sprookjesboek bij hen terechtkomt, krijgt het verhaal een andere wending. Leon en Mikki ontdekken dat ze het verhaal zelf kunnen beïnvloeden. Het wordt een spannend avontuur vol bizarre figuren, ze komen in de meest gekke situaties terecht.

Het verhaal speelt zich af in een magisch-realistische sfeer: de lezer belandt in een spannend avontuur vol onverwachtse wendingen. Tijdens het avontuur, beleven de jongens situaties waarin ze geconfronteerd worden met elkaar. Leon mijmert tevens geregeld over hoe het vroeger was, toen zijn opa nog leefde en uit het boek voorlas. Je beleeft niet alleen een spannend avontuur, maar ontdekt dat het verhaal ook gaat over vriendschap, eerlijkheid, vertrouwen en gemis.

In het begin komt het verhaal wat traag op gang. De vertelstijl is verhalend, er wordt veel aandacht besteed aan details. Hierdoor mist het met momenten een zekere spanning. Maar eenmaal de jongens middenin het sprookje belanden en ervaren dat ze het sprookje zelf kunnen beïnvloeden, gebeuren er veel onverwachtse avonturen. Het script is dan wervelend en vol tempo. Elk hoofdstuk begint met een nieuw blad uit het sprookjesboek, en zo beleven de jongens telkens een nieuw avontuur. Ze komen in gekke situaties terecht met vreemde figuren en waarin meneer Bril regelmatig op de proppen komt.
De verhaallijn komt hierdoor soms verwarrend over en je moet goed mee zijn met het verhaal. Alles blijkt mogelijk te zijn, de vrienden zorgen voor een spannend sprookje met heel veel fantasie in een magische sfeer.

Het boek heeft ook een diepere betekenis, de lezer ervaart hoe vrienden elkaar kunnen kwetsen en toch ook weer vertrouwen kunnen opbouwen. Het doet je nadenken over vriendschap en verdriet om het overlijden van Opa.