Münchhausen

De (net niet) waargebeurde verhalen van de baron

Voor het slapengaan vertelt de baron nog een verhaal over een van zijn avonturen aan zijn kleinkinderen. Ze hangen aan zijn lippen. Het speelt zich af in een tijd waar spannende verhalen zowat het opwindendste was wat kinderen konden horen. Tv, radio en sociale media waren nog lang niet aanwezig. Dus beeld je even in dat je bij het knisperend haardvuur op een comfortabel kussen luistert naar je opa die in het schemerlicht van enkele kaarsen en de haard jouw fantasie op hol doet slaan. Welkom in het jaar 1785.

Wie heeft er nog niet gehoord over de leugenachtige baron Von Münchhausen? Hij was een meesterverteller over de avonturen die hij allemaal had meegemaakt tijdens zijn dienst in het Russische leger. Zijn populariteit heeft ervoor gezorgd dat zijn verhalen ook gepubliceerd werden. Nu ja, zijn het wel echt zijn verhalen?

Tore Leifer is een Deense redacteur, schrijver, journalist en presentator. Zijn specialisatie is kunst en literatuur. Hij is dus bij uitstek de geknipte persoon om dit verhaal te vertellen. Hij herschreef enkele van de bekendste verhalen van de baron op kindermaat. Achterin het boek geeft hij meer duiding over de figuur Von Münchhausen. Bondig en helder weet hij het oorspronkelijke literaire werk te kaderen waarop hij zich heeft gebaseerd om dit boek tot stand te brengen. Met Anja Gram werkte hij eerder samen voor het prentenboek Toen de lente verdween. Ze is erg sterk in het neerzetten van een karakter, haar kennis van kostuumgeschiedenis, humor, gedetailleerd werk en het vermogen om precisiescherpe emoties te illustreren.

De samenwerking van een duo met ontzettend veel kennis ter zake zorgde voor dit eindresultaat. Inhoudelijk valt er niets op aan te merken behalve dan dat alles klopt. Dan rest er enkel nog gediscussieerd te worden over tekenstijl en schrijfstijl. De verhalen worden bondig en met gevoel voor humor verteld. Ze vervelen allerminst. In een aangepaste en goed leesbare kleur staat de tekst over de illustraties gedrukt. De prenten geven een realistisch beeld weer van hoe de mensen er toen uitzagen en wat hun gewoontes waren. Ze leggen eveneens meteen bloot waar dat de baron hier en daar een leugentje verweeft in zijn verhaal.

Een leuk boek voor luisteraars vanaf 7 jaar, lezers vanaf 9 jaar die interesse hebben in lang vervlogen tijden. Voor zij die de romantiek inzien van lezen bij kaarslicht. En nu – ffff – licht uit, oogjes toe.