Maak plaats!

Veel simpeler kan een verhaallijn niet zijn, maar dat maakt niet uit. Groot en klein wilt bij het doorbladeren van dit prentenboek weten of er genoeg plaats is voor de walvis.

Het wordt steeds voller in dit vrolijke boek. We beginnen op een haast lege bladzijde en eindigen met 100 dieren die je ook nog eens op een overzicht kan terugvinden op de allerlaatste pagina. Er komen steeds meer dieren die met z’n allen hun best doen om de gigantische walvis mee op het blad te krijgen. Het is grappig dat de walvis zo’n prominente rol toebedeeld krijgt, want verhoudingsgewijs kloppen de illustraties voor de rest niet altijd. Het had dus evengoed de olifant kunnen zijn waarvoor een plaats gezocht moest worden, maar die is op een bepaalde bladzijde kleiner dan een papegaai.

Het verhaal staat op rijm. Meer dan twee zinnen per dubbele bladzijde is het eigenlijk niet en de vraag of de walvis er wel bij geraakt wordt geregeld en op verschillende manieren herhaald. Het maakt de weg naar de climax nog wat spannender. Neem dus gerust de tijd om de illustraties grondig te bekijken. Het is leuk om de dieren te herkennen, te zoeken en te benoemen. Maar gewoon bekijken kan natuurlijk ook.

Zonder het te verwoorden, schuilt er de mooie boodschap dat iedereen gezien mag worden en een plekje verdient. Dit prentenboek kan dus gerust dienen als opstapje tot een gesprek rond sociale vaardigheden.

Het gebruikte kleurenpalet is vrolijk. Naast dieren zoals een olifant, een kat en een bij wordt er ook een tapir, een mandril en een resusaap afgebeeld. Geen nood als je die niet onmiddellijk herkent, je vindt de naam ook op het overzicht.

Dit leuke kijk- en zoekboek voor jonge dierenvrienden met het hart op de juiste plaats verdient zeker een plaatsje in je boekenkast.