Maanlichtdraak en monsterschrik
Een vrolijk draakje zweeft voor het maanlicht op de cover. Het monster dat in de titel vermeld is, is even zoeken. Je ziet wel een stukje rare poot die van een monster zou kunnen zijn. Verder vertelt de kaft ons dat er vier verhalen in dit boek te vinden zijn. Op de achterflap wordt ons, zoals het een graphic novel betaamt, verteld dat we binnen in het boek 10% tekst en 90% beeld zullen vinden. Dit belooft een fijn fantasievol boek te zijn voor kinderen die wel van boeken houden, maar het lezen niet fijn vinden of wat te moeilijk valt.
Het eerste verhaal is best wel amusant. Tijdens een volle maannacht komen er figuren uit Flip zijn boeken tot leven. Ridders en draken zorgen voor een slapeloze, spannende nacht. Het is een leuk verhaal vol fantasie en met de een vleugje humor. We zitten ondertussen over de helft van het boek. De volgende 3 verhalen zijn dus een pak korter. En gelukkig maar! Die zijn veel minder uitgewerkt. Er zit weinig verhaal of spanning in. Er is getracht wat humor in te steken, maar geslaagd is het niet. Alledrie eindigen ze abrupt en geven me een vreemd gevoel.
Ook over het grafische kan hetzelfde gezegd worden. Het eerste verhaal is vrolijk, goed uitgewerkt en past bij het verhaal. Van de drie andere bleef ik op mijn honger zitten. Er was 90% beeld beloofd, maar die verhouding ging niet altijd op.
Maanlichtdraak is een verhaal dat in een apart boek al eerder werd uitgegeven (2015). Toen met een andere illustrator en met meer tekst. Toen was het verhaal in eerste instantie bedoeld voor beginnende lezers, maar werd het te moeilijk gevonden voor hen. Het was wel een mooi voorleesverhaal voor kinderen vanaf 5 jaar. De drie andere verhalen zijn ook geen nieuwe creaties.
Cornelia Funke heeft al een heleboel succesvolle boeken geschreven voor verschillende doelgroepen. Vermoedelijk wil ze met deze uitgave haar eerder verschenen verhaal toegankelijker maken. Dat is dan wel redelijk gelukt, maar toch spijtig van de drie korte verhalen. Die maakten dat ik wat teleurgesteld en enigszins verward het boek toesloeg.