Madieke van het rode huis

'Madieke van het rode huis' is een verhalenbundel met Madieke in de hoofdrol. Het meisje woont op de Berkenheuvel met haar ouders en kleine zusje Liesbet. Ze is een ondernemend kind, onbevangen, ondoordacht en impulsief, waardoor wat ze doet vaak fout loopt. Ze heeft de gekste invallen, zoals met een paraplu van het dak springen, haar zusje als slaaf verkopen of door sneeuw en ijs naar de afgelegen Appelhof trekken. Madieke heeft gelukkig nooit kwaad in de zin en hoewel het inzicht steeds te laat komt, heeft ze snel berouw.
Al met al is het allemaal heel onschuldig en gelukkig wordt ze omringd met veel warmte. Dat is wel anders bij Abbe, de jongen van de buren, die Madieke wel eens voor gek durft zetten. Hoewel dit niet wordt uitgesproken voel je onderliggend een schrijnend verhaal van compleet ontbreken van zorg en gezelligheid. De jongen werkt hard terwijl de vader drinkt en de moeder alles goedpraat. Maar ’s avonds luistert hij stiekem in het donker onder het raam naar de verhalen die op de Berkenheuvel voor het slapengaan verteld worden.
Volgens het voorwoord speelt dit verhaal ten tijde van de eerste wereldoorlog in Zweden. Er was geen televisie, geen mobieltjes, geen internet en zelfs geen centrale verwarming. De setting is gedateerd, waardoor een kind zich allicht moeilijk in Madiekes avonturen kan inleven, terwijl volwassenen mogelijk een steek van heimwee krijgen naar vervlogen tijden.
Het taalgebruik is eenvoudig en de verhalen hebben een heldere opbouw. Leuke potloodtekeningen van Annet Schaap weten de sfeer goed te vatten.