Mahmood en de gouden honden

Mahmood leeft met zijn ouders, broer en zus in een zoo. Op een dag is Mahmood getuige van een vreemd, gewelddadig incident. Zwerfhonden worden van het ene op het andere moment bloeddorstig en gewelddadig. Wat is daar de oorzaak van? Nieuwsgierige en ondernemende Mahmood trekt op onderzoek uit. Wat hebben ijskarretjes hier mee te maken? 

Dit was een heel bevreemdend boek. Enerzijds was ik heel geboeid en getriggerd, anderzijds was ik ook heel verward. Dit verhaal wordt omschreven als spannend. Bloed en geweld worden in het boek niet geschuwd, maar dat is geen voorwaarde om het een spannend boek te maken. Het verhaal springt nogal vaak van de hak op de tak. Het bevat heel veel kleine wendingen. Zaken die mij wat overbodig leken en afleiden van de rode draad in het verhaal. Het spannendste vond ik de eerste twee pagina’s. Daar wordt de eerste nacht omschreven waarin de honden voor de eerste keer in het dorp worden gedropt. Ik was helemaal mee met dat stukje, maar die stijl vond ik niet geheel terug in het verdere verhaal.

Mahmood blijkt een aparte gave te hebben: hij kan in het brein van een dier terechtkomen en zo de wereld van een andere kant bekijken en voelen. Hoe intrigerend dat ook lijkt, in het verhaal heeft het weinig betekenis. Of had het meer kunnen betekenen en bleef ik daar wat op mijn honger zitten? Het verhaal tracht een actueel thema te belichten, namelijk de vluchtelingenproblematiek. Op een eenvoudige manier worden realistische zaken, problemen en vooroordelen ter sprake gebracht. Toch blijft het door de hoeveelheid verhaallijnen in het boek wat onderbelicht. Al is het een belangrijk onderwerp in dit boek.

Dit is het tweede verhaal van Mahmood. Je kan de boeken wel los van elkaar lezen; er zitten een aantal verwijzingen naar het eerste boek, en die waren voldoende om het verhaal los te kunnen lezen.

Het stukje titel ‘... de gouden honden' komt er maar een beetje op het einde in het verhaal bij. Ook de tekeningen konden mij niet geheel bekoren.

Liefhebbers van het eerste deel zullen naar alle waarschijnlijkheid wel ten volle kunnen genieten van dit tweede deel.