Malfuria. Schaduwkoningin

Ik moet eerlijk bekennen: het wordt niks tussen Malfuria en mij. Drie delen lang al probeer ik volledig mee te gaan in de volgens de uitgeverij ‘Magistrale trilogie’. Maar driewerf helaas, de vonk wil niet overslaan. Of Catalina, het meisje dat met haar magisch tekentalent hele steden kan heraanleggen, erin zal slagen om de wereld te redden: het laat me koud. Of Jordi, haar vriendje, haar überhaupt nog zal terugvinden in de wirwar van de straatjes in Barcelona, Lissabon of waar dan ook: het laat me nog kouder.
Geen idee waar het aan ligt. Het uitgangspunt is best origineel. Een meisje dat als kaartenmaakster de ligging van straten kan wijzigen door ze op kaart anders te tekenen dan in werkelijkheid, daar vallen interessante verhaallijnen uit te puren. Dat ze door haar veranderingen ongewild schade berokkent aan degenen die ze liefheeft: boeiend gegeven, absoluut.
De bizarre heksen in allerlei soorten en maten, de vreemdsoortige vliegende schepen, de dreigende schaduwen die bezit nemen van mensen: de ingrediënten zijn er allemaal, maar het klaargemaakte gerecht smaakt me niet echt.
Misschien vraagt Marzi ook wel wat van zijn lezers. Je gedachten erbijhouden bijvoorbeeld, want er wordt een grote hoeveelheid personages op je afgevuurd. Wie de eerdere delen niet gelezen heeft, verzuipt in dit sluitstuk van de trilogie. Nu, ik wil niet onbescheiden lijken, maar de geoefende lezer in mij kan wel overweg met een massa heksen, gewone stervelingen, een sprekende kat én een dito wind … Dat is dus het probleem niet.
Wat dan wel? Diezelfde geoefende lezer ziet regelmatig ‘De schaduw van de wind’ opdoemen. Toegegeven, een compleet ander verhaal, maar bij én een bibliotheek met zeer bijzondere boeken én Barcelona én nog wat niet te missen gelijkenissen wordt het me duidelijk waar Marzi inspiratie heeft gevonden. Misschien zit dat me te veel in de weg.
De moederfiguur die een verraderlijk wezen blijkt te zijn (mijn excuses aan wie de trilogie nog niet heeft gelezen): het is niet meteen een nieuw gegeven. De eeuwige strijd tussen goed en kwaad; het ultieme thema in zovele boeken en films: het is naar mijn gevoel wel goed, maar niet uitmuntend uitgewerkt.
Maar geef Malfuria gerust een kans, misschien ontdekt u wel een magistrale trilogie.