Man op de maan
Het verdient waardering: een reeks boekjes over historische personages op de markt brengen voor eerste lezers. Zo verschenen er al delen over o.a. 'Leonardo Da Vinci', 'Albert Einstein' en 'Rembrandt'. Ditmaal wordt de eerste maanreis en maanlanding behandeld. Hoe nobel het streven ook is, de bal - of in deze context de raket - wordt hier serieus misgeslagen.
Dat ik een exemplaar in handen kreeg dat ietwat vreemde zaken had meegemaakt op de drukpers is nog tot daaraan toe, zulke zaken kunnen gebeuren. Al hoop ik dat niet de volledige oplage het verhaal brengt, erna wat witte pagina’s kent en daarna vrolijk nog wat hoofdstukken herhaalt ... Het oogt toch wat slordig.
Dergelijke zaken gebeuren, daar doen we niet moeilijk over, wel over de bij momenten lichtjes schabouwelijke tekst. Als je op de eerste pagina het woord thuiskomst al niet juist kan spellen, ben je fout bezig naar eerste lezers toe. Dat je de dialogen makkelijk dient te houden voor eerste lezers is perfect te begrijpen, maar dit zijn toch wel heel simplistische gesprekjes tussen de drie astronauten. Stel ook niet dat dit het verhaal van de eerste maanlanding is door de ogen van Neil Armstrong, want de drie hoofdpersonages vertellen hun wedervaren. En in tijden waarin kinderen hoe langer hoe vroeger met de Engelse taal kennismaken, noem je de maanlander gewoon de ‘Eagle’ en vertaal je dit niet naar de ‘Arend’. Geen mens die het tuig ooit zo benoemd heeft.
Nobel streven dus om deze belangrijke gebeurtenis uit onze al bij al recente geschiedenis naar jonge kinderen te brengen, maar met wat meer redigeerwerk had dit boekje meer waarde gehad.