Mare en de dingen

Mare heeft altijd honger. Honger naar koek en honger naar het leven. Haar grootste bondgenoot bij haar ontdekkingstochten is grootmoe met wie ze in de bomen klimt, rond de vijver rent en snoept "tot ze van suiker en kruimels aan elkaar kleefden". Wanneer grootmoe op een dag in het ziekenhuis belandt en niet meer kan lachen en honderduit vertellen, begrijpt Mare er niets van. Toch slaagt ze erin om het contact met haar grootmoe te herstellen; als enige weet ze precies wat grootmoe zegt: "ze las het in haar ogen en plukte de letters uit grootmoes mond. Voorzichtig. Want grootmoe was traag geworden. Heel erg traag."
In dit prachtig uitgevoerde prentenboek kijkt de lezer  door de ogen van Mare naar de dingen en ervaart hij met haar verwondering om het leven, om ziekte en dood. 'Mare en de dingen' wordt verteld door Tine Mortier en geïllustreerd door Kaatje Vermeire. Het poëtische verhaal past uitstekend bij de tekenstijl van Vermeire. Zoals in haar vorige boeken (bijvoorbeeld 'De vrouw en het jongetje') combineert de illustratrice collage-, verf- en tekentechnieken en daarbij weet ze bijzonder goed een bepaalde sfeer op te roepen. Door onder meer te werken met verschillende gezichtspunten, geraffineerd kleurgebruik en een spel van licht en schaduw wekt ze moeiteloos de meest uiteenlopende stemmingen tot leven. Je voelt de levensvreugde van Mare en haar grootmoe, hoog gezeten in een boom vol roze bloesems of rennend in een kleurig bloemenveld. Maar er is evengoed verdriet en onbegrip wanneer grootmoe in het ziekenhuis belandt en er haast geen kleuren meer overblijven, behalve dan in Mares rode jurkje.
Dit boek is geschikt als voorleesverhaal voor kleuters vanaf vijf jaar. De situaties en emoties worden op zo’n herkenbare manier beschreven en verbeeld dat ze goed aansluiten bij het niveau en de leefwereld van het doelpubliek. 'Mare en de dingen' is het resultaat van een bijzonder goed geslaagde samenwerking tussen auteur en illustrator. "Een meesterlijk mooi en hartverwarmend prentenboek", zo luidt de commentaar op de achterflap en deze belofte wordt helemaal waar gemaakt.