Mary John

"Mary John" is één lange brief van de 16-jarige Maria aan haar vroegere buurjongen Júlio. Ze denkt terug aan de vriendschap tijdens hun kinderjaren en de jaloezie als de knappe Liliana bij de vriendengroep komt. Maria schrijft alles op wanneer ze verhuist en in haar nieuwe woonplaats ook een ander vriendje krijgt. Zelfs dan kan ze Júlio (Piraat) niet vergeten en wil ze alles wat ze meemaakt aan hem vertellen. Hij is tenslotte degene die haar haar bijnaam "Mary John" gaf en haar het langste kent. 

Deze Young Adult is een rollercoaster van gevoelens: van liefdevol naar boos naar triest naar ... De emoties neigen naar het negatieve en zorgen voor weinig rustmomenten: "Fuck de liefde, Piraat", "Júlio, stomme pannenkoek die je bent", "Júlio Player", "Rot toch op, Piraat", "Zeg dan iets, Júlio" enzoverder. Onder de vorm van een traditioneel boek in plaats van een brief, zouden hoofdstukken wel voor meer structuur kunnen zorgen. 

Alle gesprekken worden tot in het detail uitgeschreven, als een weergave van feiten, met af en toe een reflectie van Maria hoe zij zich hierbij voelt. Dit zorgt niet altijd voor de nodige diepgang. Bovendien komt het bizar en onrealistisch over dat er 200 pagina's dialoog uit het hoofd worden geciteerd.

"Mary John" is erg mooi geïllustreerd door de bekroonde tekenaar Bernardo P. Carvalho, in monochroom blauw en uiterst gestyleerd. Dat maakt het wel een hebbeding.

Het boek is geschikt voor tieners die nog zoekende zijn en van de nodige drama's houden.