Max Halters

Stuntboek

Max is van jongs af aan een echte stuntman. Zijn eerste grote stunt, het redden van een poesje op een grote kraan, was toen hij 9 jaar oud was. Hij ziet er misschien niet zo uit, maar hij is gewoon de beste. Max zal nooit met een mond vol tanden zitten en weet altijd een uitweg, een oplossing. Max wilde bijvoorbeeld als 11-jarige een huisdier. Wacht je dan tot je een knuffel of een goudvis krijgt? Neen, je gaat naar de dierentuin en neemt als huisdier een krokodil mee. Twijfel je op het einde van het boek of je zelf een echte stuntman of -vrouw bent, dan is er een kleine stuntmantest die je verder helpt. 

Het boek, is zoals het op de kaft is vermeld, een stuntboek. En zoals bij elke stunt word je erin meegezogen en blijkt de stunt ongelooflijk knap. Ofwel vind je het maar niets en stap je na 5 minuutjes op. Aangezien het een stuntboek is met maffe, waanzinnige verhalen en tekeningen, zit je hier met hetzelfde gevoel. Hier gaan jonge lezers van smullen of ...

De keuze voor een graphic novelle is super. De basis structuur zijn een aantal stunts, die ook steeds genummerd zijn. Alhoewel ... het boekje eindigt bij stunt 12 nadat stunt 11 werd gecensureerd. En zo rol je van de ene verrassing in de andere. Elke keer je een pagina omdraait spat, steeds in een andere vorm, de inhoud ervan af. Zoals stunt zes waar Max H. jongleert met spinnen, of stunt 10 waarbij hij op een onbewoond eiland belandt, omringd door golven, haaien en monsters. Je krijgt maffe doe-opdrachten, zoals een apart bijgevoegd blad waarbij je met knip-, plooi- en plakwerk zelf de figuur van Max H. kan maken of je een eigen stuntkit samenstellen. Je krijgt moeilijk grip op het verhaal. De figuur van Max is er één vol tegenstrijdigheden. Hij oogt bijvoorbeeld als een klassiek maatpak-dragende autoverkoper, of een meer dan normale puber. 

De tekeningen zijn grappig, strak getekend en hilarisch, zoals de poes die door de jonge Max wordt vastgegrepen op de kraan, of bij stunt 6, madam Proet met haar hond. Het uitvergroten van personen en situaties is goed gelukt. De inkleuring is hoofdzakelijk mat rood en geel. Dit klinkt saai, oogt misschien wat goedkoop, maar komt wel over.  

Een boek dus dat je of aantrekt of afstoot. Hoewel het in pocketvorm is uitgegeven, kan het je lang lees- en lachplezier geven.