Mercy

Zo heet ik

Mercy zit nog in de buik van haar moeder wanneer ze moeten vluchten voor de oorlog in hun land. Ze hebben niets te verliezen en elke toekomst is beter dan een leven in angst en oorlog. Haar moeder stapt in een roeibootje met één ultieme hoop: een veilige haven vinden. Midden op zee steekt een storm op, en het bootje blijkt niet stabiel genoeg te zijn. Gelukkig is er een ‘vriendenboot’ die hen oppikt. Op dat moment, midden op zee, besluit Mercy ter wereld te komen. Een wonder. De angst steekt echter snel de kop op. Wat wacht hen daar aan de overkant?

Dit poëtische boek is een vertaling van het gelijknamige Franse muzieknummer van muziekduo Madame Monsieur op het Eurovisie Songfestival in 2018. Zij schreven een nummer over het waargebeurde verhaal van een moeder, die midden op zee, beviel van Mercy. Zowel het verhaal als het muzieknummer is een ode aan alle kinderen die op de vlucht zijn, hun leven verloren op zee of werken aan een nieuwe toekomst.

Elke pagina bevat een stemmig kleurenpalet die de emoties van Mercy en haar moeder tot in de huiskamer brengt. De zee is weelderig getekend, met penseelstrepen en komt overweldigend over. Het bootje daarentegen is klein en lijkt in de zee op te gaan. Naar het einde van het boek worden lichtere kleuren gebruikt en ook de stemming in het boek wordt beter. De donkere kleuren aan het begin van het boek roepen vooral angst en droefheid op. Felle kleuren worden voor het eerst gebruikt op het moment dat Mercy geboren wordt. Ook de gezichten drukken de emoties goed uit: zowel de opluchting en de hoop als de ontreddering is van de gezichten af te lezen.

Douze points voor Mercy? Niet helemaal. Het verhaal gaat niet verder dan de songtekst en voelt daarom hier en daar gekunsteld aan. Doordat aan de oorspronkelijke liedjestekst werd vastgehouden, mist het hier en daar uitdieping van karakters of een meer uitgewerkte verhaallijn. Desalniettemin slaagt Mercy erin om een duidelijke boodschap over te brengen. De boodschap dat een wonder soms middenin een crisis kan gebeuren én dat vluchten voor oorlog nooit een vrijwillige keuze is. Geen twelve points, maar net zoals op het Eurovisie Songfestival, is wat voor de één six points is, voor de ander de ultieme winnaar!