Met klinkende munt

van schelpengeld tot cryptovaluta

Wat is geld? Waar komt het vandaan en welke verschijningsvormen zijn er? Hoe gaan verschillende culturen en tijdperken met geld om? Vitali Konstantinov brengt in een graphic novel-achtige stijl de wonderlijke wereld van het geld naar jonge nieuwsgierigen vanaf tien jaar.

Met flashy letters en een groot formaat springt het boek duidelijk in het oog. Wanneer je het openslaat, blijkt het boek tot de nok gevuld: het staat overvol aan tekst en illustraties. De structuur en onderverdelingen lijken lukraak gekozen, en de weetjes zien eruit alsof ze van de pagina's gaan druipen. Wanneer je dieper op de tekst ingaat, kom je best veel interessants te weten, maar zijn moeilijke termen niet verder uitgelegd, of worden contexten niet altijd geduid. De teksten zijn ook niet zo goed aangepast aan moeilijke lezertjes, en de letters zijn klein en ongelijk. Dat maakt het er niet gemakkelijker op.

De prenten zijn even inconsistent als de teksten; voor mij is zo'n drukke stijl wel oké, maar ik vraag me af of ze niet meer afleiden dan ondersteunend te werken voor de jongere lezers. Na dit boek te hebben gelezen, blijft vooral de chaos, en niet zozeer de inhoud plakken. Misschien had Vitali er beter aan gedaan om een bestaand verhaal te illustreren, zodat de structuur en tekst al vastlag en handgrepen kon bieden aan de lezers. Desondanks een impressionant staaltje werk om de informatie te verzamelen én van tekst en beeld te voorzien.