Mijn grote dierenboek
Bij deze documentatiemap over jonge dieren heeft men veel aandacht besteed aan een aantrekkelijke vormgeving. Op elke pagina is er wel een sensorisch evenementje. Je kan voelen aan de huid van een krokodil of de octopus inkt laten spuiten als je aan een strookje trekt of onder een flap ontdekken welk dier er zich in de savanne verschuilt.
Talrijke facetten van de dierenwereld komen aan bod, in een eenvoudige taal gericht op jonge lezertjes en tevens in duidelijke thema’s gegroepeerd zoals paren, de geboorte, het voeden van de jongen, de communicatie, het spel enzomeer. De korte tekstjes bij de prenten maken het overzichtelijk en aangenaam leesbaar. Ik heb er ook nieuwe interessante weetjes opgestoken, zoals het feit dat een babydolfijn een meter heeft, die gedurende enkele jaren het jong mee beschermt. Of de vergelijking van het gezichtsvermogen van dieren: zo ziet een stier geen kleuren en een bij ziet geen rood, maar wel geel en blauw ...
De tekeningen van de dieren zijn weinig opmerkelijk. Ze komen wat oubollig over en zijn soms weinig gedetailleerd. Dit doet af aan de de kwaliteit van het geheel. Tevens komt het lettertype en de sterke inktmarkering in de titels te dominant over. De lay-out oogt voor de rest verzorgd, met stevige schutbladen in een harde ringmap. De vele doe-acts zullen de kinderen sterk uitnodigen om deze documentatie te verkennen, vooral ook omdat er interessante weetjes in verwerkt zitten.