Mijn jaar in een tent

Krijg jij tijdens de warmste week op het einde van het jaar ook steeds zo’n warm gevoel van alle op touw gezette acties? Ja? Dan is dit een must read! Nee? Dan is dit toch een aanrader.

Zwaan zit in de klas van meester Sinan. Hij organiseert een challenge-week om geld in te zamelen voor een goed doel. De leerlingen worden uitgedaagd om een challenge te zoeken waar ze zelf ook iets aan hebben. Zwaan, niet echt een held in het donker, komt volledig uit haar comfortzone door in een tent te gaan slapen ten voordele van kinderen in vluchtelingenkampen. Ze is zelfs zo ambitieus dat ze van een week, een jaar maakt. Ook het bedrag dat ze via sponsoring wilt verzamelen is niet min: 40000 euro!

In 47 hoofdstukken volgt de lezer de actie van Zwaan. Het verhaal wordt verteld door het meisje zelf in een soort van dagboek.

Fisscher schrijft vlot.  De leuke, maar ook de minder leuke momenten worden meeslepend beschreven in een taal die zeer geschikt is voor kinderen vanaf een jaar of tien. Al snel werd ik een grote supporter van Zwaan, maar ook van het boek.

Naast de challenge volg je ook enkele andere verhaallijnen: het verhaal achter de tent, de vriendschappen met Bonk en Dons, de bezorgdheid van de ouders, Zwaans blog en vlogkanaal, de betrokkenheid van meester Sinan, verschillende soorten gezinnen, lieve reacties van fans, maar ook lelijke reacties van tegenstanders krijgen een plaats in het verhaal.

Voor elke lezer zal er wel een herkenningspunt in het verhaal zitten. Dat Zwaan er eerlijk voor uitkomt dat ze bang is of dat ze twijfelt, is zeker een meerwaarde. Het geheel wordt hierdoor nog realistischer. De actualiteit rond vluchtelingen wordt knap verwoord en zet aan tot nadenken. Dat dit boek op een happy end afstevent is leuk, maar ligt er niet vingerdik op.

Fisscher raakt verschillende thema’s aan zonder te belerend te worden. Het doorzettingsvermogen en de wilskracht van Zwaan zijn aanstekelijk. De evolutie die ze doormaakt, heeft ze hier zeker aan te danken. Een ideaal rolmodel voor kinderen vanaf een jaar of tien. 

Dit boek is leuk om zelf te lezen, maar leent zich ook prima om voor te lezen. Welke juf of meester volgt het voorbeeld van meester Sinan en zet op school ook zo’n knappe actie op poten? 'Mijn jaar in een tent' kan zeker als aanzet dienen. Een absolute aanrader!