Mijn toekomst is Roos
Welkom in het leven van Peter en Lucas. Beste vrienden sinds de lagere school. Ze kennen elkaar door en door en steunen elkaar door dik en dun. Na lang twijfelen vertelt Peter zijn diepste geheim aan Lucas. Hij voelt zich al lang geen jongen, en heeft genderdysforie. Lucas stelt niet teleur en gaat enthousiast met Peter die nieuwe situatie verkennen, met als eerste stappen het vertellen aan Peter’s ouders, en een juiste naam vinden. Vanaf nu is het niet meer Peter, maar Roos. Daarna mogen we beide personages gedurende een heel aantal jaar volgen. We starten in de lagere school, volgen hen tijdens hun overgang naar de middelbare school tot ze afstuderen in het middelbaar en de volgende stappen in hun leven zetten.
Door sprongen te maken – en soms een paar jaar over te slaan – word je meegenomen in een boeiend, romantisch en gevoelig verhaal. De twee hoofdpersonages groeien steeds meer naar elkaar toe, maar worstelen elk met hun eigen uitdagingen. Door de sprongen in de tijd zit er een bepaalde vaart in het verhaal. De auteur geeft zichzelf zo de ruimte om de vriendschap tussen Roos en Lucas – die stilaan misschien meer wordt – langzaam open te laten bloeien en mooi in beeld te brengen. Door aanvullend beide hoofdpersonages als verteller aan het woord te laten, krijg je nog meer inzicht in hun gedachten.
Verschillende elementen worden mooi aan bod gebracht. Roos' situatie krijgt niet van iedereen begrip. In het middelbaar krijgt ze opmerkingen, en soms ronduit gemene reacties. Ook haar opa kan niet met de situatie om. Andere mensen zoals Lucas, haar ouders en Luca's broer en zus steunen haar onvoorwaardelijk. Daarnaast komt ook de emotionele impact, de lange wachtlijsten in de zorg en automutilatie aan bod. Ondertussen worstelt ook Lucas met zijn eigen verleden. Toch wordt het verhaal niet te zwaar, en blijft het geloofwaardig.
Van Abbema slaagt er in om zowel Roos als Lucas diepte te geven, en hen van kind naar volwassene te laten gaan. Daarnaast geeft ze ook het geloof een echte rol in het verhaal. Zowel Roos als Lucas groeien namelijk op in een gelovig gezin. De schrijver slaagt er in om de verschillende manieren waarop er – vanuit de kerk – naar gender wordt gekeken in kaart te brengen. Daardoor zie je de grote verschillen waarop naar liefde en gender wordt gekeken.
Een fijn pluspunt is een playlist – terug te vinden op Spotify – met liedjes die verwijzen naar de lgbtq-gemeenschap. Ook een verklarende woordenlijst kan handig zijn voor jongere lezers.
Dit is de derde youngadultroman dat geschreven werd door schrijver, spreker en Theoloog Hinke van Abbema. In haar eerste boek Door jou ben ik mij leer je Lucas' broer Jona kennen en volgen we zijn zoektocht naar zichzelf. Ook haar tweede roman Ik geloof in jou is een young adult waar jezelf durven zijn centraal staat. Deze keer is het de zoektocht van de islamitische Aicha en de christelijke Sara.