Mister Oscar

Op vakantie

Ga mee op reis met Mister Oscar en zijn goudvis Finn, en leer allerlei leuke Engelse woorden en uitdrukkingen. 

De olijke Mister Oscar gaat op reis doorheen een aantal typische vakantielandschappen, en ontmoet onderweg vele leuke dierenvriendjes. De locaties en situaties zullen voor sommigen erg herkenbaar zijn. Anderen kunnen een hele hoop nieuwe woordjes bijleren (en niet alleen in het Engels). De tekst in dit voorleesboek beperkt zich meestal tot één enkele zin per pagina. Dat is niet zo'n gemis, want het is duidelijk een écht prentenboek. De leuke kleurrijke illustraties zorgen voor voldoende 'lees'plezier.

De afbeeldingen zijn afwisselend van grootte. Is Mister Oscar onderweg, dan wordt zijn reis (afwisselend met de trein, auto, fiets ...) afgebeeld als een kort beeldverhaal. Eenmaal aangekomen kom je ogen tekort op een paginagrote illustratie. Er is zo veel te zien! Achterin het boek krijg je nog een aantal zoekopdrachten mee per locatie. Je moet niet alleen op zoek naar een aantal prentjes, maar ook naar een aantal Engelse benamingen. 

Het oorspronkelijke boek van de Engelse auteur Jim Field (die momenteel in Parijs woont) leerde de jonge Engelstalige lezers een woordje Frans. Uitgeverij Condor vertaalde de oorspronkelijk Engelse inhoud naar het Nederlands en koos ervoor de lezer hier en daar een woordje Engels aan te leren. Jammer dat Condor hiervoor geen officiële vertaler onder de arm nam. Deze had hen voor een aantal fouten kunnen behoeden. Zo is het bijvoorbeeld niet 'sleep' maar 'to sleep'. Ze kozen er ook voor om bij de Engelse woordenschat overal het lidwoord weg te laten, terwijl dit in het Nederlands gewoon vermeld staat. Of de jonge 'lezer' hiervan wakker gaat liggen betwijfel ik. De talenfreak die zijn of haar kind van jongs af aan met het Engels in contact wil brengen, misschien wel. Maar die kan er dan zeker wel zelf de juiste vertaling bij geven, niet? 

Een prentenboek waarin veel gebladerd zal worden. Jammer van de taalvout. ;-)