Mol helpt Muis

Mol heeft een prachtig huis. Het is enkel zo groot voor hem alleen. Mol besluit op zoek te gaan naar een huisgenoot. Maar Konijn, Varken en Eend hebben elk hun reden om niet te verhuizen. Als Mol bij zijn beste vriend Muis aankomt, blijkt die in de problemen te zitten. Handen uit de mouwen dan maar ... 

De summiere voorleesstukjes van maximum 2 regels zijn telkens verdeeld over de beide pagina's. De tekst wordt vlot voorgelezen met een fijne rijm erin. Het lettertype is eerder klein. Hierdoor blijven de tekeningen primeren en dat is prima. Het is tenslotte een voorleesboekje. Men heeft ervoor gekozen hier en daar een woord te benadrukken door het in een groter, gekleurd lettertype weer te geven. Als (voor)lezer ga je op zoek naar de betekenis van deze benadrukking. Als deze er niet blijkt te zijn, werkt dit eerder storend dan verrijkend. 

De diertjes worden door schattige kleurrijke illustraties weergegeven, elk met hun eigen typerende outfit die ook in het vervolgboekje 'Mol viert kerst' terug komt. Leuk voor de herkenbaarheid dus. Het blauw-wit gestreepte shirt van Mol deed me trouwens erg denken aan de rood wit gestreepte short van dat andere bekende personage (cf. Kikker). Benieuwd of Mol ook een blijvertje is. We lezen dat Muis de beste vriend is van Mol. Het is dan wel een beetje raar dat hij pas als laatste bezocht wordt. Of valt dit alleen een volwassen voorlezer op? Persoonlijk vind ik het jammer dat de woningen van de diertjes niet meer verwijzen naar de habitat van hun echte versie. Konijn houdt wel van worteltjes en Varken van modder. Waarom woont Mol dan niet in een gezellig hol onder de grond ipv in de sjieke bovengrondse villa waarvoor hij een huisgenoot zoekt? Misschien een beetje een gemiste kans. Wat het boekje ons wel leert is dat vrienden er voor mekaar zijn. Samen gaat het beter! 

Een lief voorleesboekje waarin Mol ons leert dat vrienden mekaar helpen en thee drinken gezelliger is met z'n tweetjes!