Mr. Poppins

‘Mr. Poppins’ is het verhaal van Guille, die later graag Mary Poppins wil worden. Meteen van bij het begin is het een fascinerend verhaal, waarin je wordt meegezogen. Elk hoofdstuk wordt afwisselend door iemand anders verteld. Eerst is er Guille, de ietwat ‘andere’ jongen die ondanks zijn jonge leeftijd een serieuze rugzak met zich meedraagt, die zot is van Mary Poppins en die veel meer weet dan wordt aangenomen. Dan kijk je eens door de ogen van Manuel, de vader van Guille, een op het eerste gezicht stoere man die de hele wereld aankan, maar die het moeilijk heeft om zijn zoon te begrijpen. Hij is een man die er alleen voor staat, en tegen beter weten in een groot en zwaar geheim voor zich probeert te houden. Een andere keer beleef je het verhaal als Sonia, de juf van Guille, die aanvoelt dat er iets niet in de haak is, maar er niet direct een vinger op kan leggen. Tot slot is er ook nog Maria, de schoolpsychologe, die beetje bij beetje het grote geheim ontrafelt. De psychologe laat steeds uitschemeren dat ze weer een stukje van de puzzel gevonden heeft. Als lezer wil je dan absoluut weten welk stukje dat het is. Het Pakistaanse meisje, Nazia, krijgt ook een verhaallijn. Ze is het vriendinnetje van Guille, maar het verschil in cultuur tussen hen beiden zorgt ook voor onvoorziene omstandigheden.

Het boek is heel moeilijk in een hokje te plaatsen. Er worden zoveel verschillende onderwerpen aangeraakt: anders zijn, rouwen, verschillende culturen, verdriet, psychologische hulp... Op het eerste gezicht allemaal zware onderwerpen (en dat zijn ze ook), maar de auteur slaagt erin om ze op een zeer toegankelijke manier te verwerken. De taal is eenvoudig en licht gehouden, het lettertype eerder groot en ook de marges van de pagina’s zijn breed. Je vliegt als het ware doorheen het boek. Niet enkel de vormgeving zorgt hiervoor, maar ook het verhaal zelf. Het is een verhaal met meerdere lagen, waardoor je erin slaagt om je in te leven in de verschillende personages. Een aanrader voor kinderen vanaf een jaar of dertien, maar volwassenen zullen dit boek zeker ook kunnen smaken. Als volwassene heb je misschien sneller door waar het verhaal heen gaat, maar op geen enkel moment wordt het daardoor saai of langdradig.

Er zijn zo van die boeken die je een wauw-gevoel geven. 'Mr Poppins' is er zonder twijfel zo eentje. Het is dus niet voor niets dat dit boek in Spanje al werd bekroond.