Naar buiten

Deborah Underwood is een Amerikaanse kinderboekenschrijfster. In het Engels kan je veel kinderboeken van haar vinden. Naar buiten lijkt het eerste dat vertaald werd naar het Nederlands.

De prachtige illustraties van de cover, binnenflap en titelpagina overtuigen je direct van de kwaliteiten van illustrator Cindy Derby. Het hele verhaal draait om “naar buiten” gaan, of net iets ruimer is het een uitnodiging om de natuur in gaan. En vooral over hoe de natuur er telkens opnieuw in slaagt je te verwonderen, je aandacht te trekken en te verdienen. Derby slaagt erin om de aantrekkingskracht van buiten te vatten op papier. De prachtige vlinder, het schaduwspel dat door het raam naar binnen komt, de manenstralen die op het meisje haar bed vallen zijn elk prachtige kunstwerkjes. Daarvoor mocht ze in 2021 de Caldecott Honor-prijs ontvangen. De illustraties in waterverf laat de natuur echt tot leven komen.

De tekst ondersteunt de illustraties, maar de woorden zijn meer een begeleiding van de illustraties dan dat ze een verhaal op zichzelf vormen. He wordt steeds beperkt tot één of twee korte zinnen per dubbele bladzijde.

Een visueel sterk boek, dat je zin geeft om er direct op uit te trekken.