Naked

De band

1976. Lilli is een doodgewoon, zestienjarig meisje dat houdt van muziek. Ze is zoals vele andere meisjes smoor op de coole Curtis. Lilli beseft dat zij, als grijze muis, geen kans maakt bij een populaire gast als Curtis. Wanneer Curtis haar op een dag zelf aanspreekt, kan Lilli haar oren niet geloven. Curtis is onder de indruk van de muzikale talenten van Lilli. Hij is zelf ook veel met muziek bezig en heeft zelfs een eigen groep opgericht, Naked. Hij vraag Lilli om bij hen in de groep bas te komen spelen. Lilli twijfelt. Waarom zij? Zij kan helemaal geen bas spelen. Maar Curtis houdt vol. Voor zijn band heeft hij bijzondere mensen nodig die staan voor wat ze doen. En zo iemand is Lilli. Na het horen van de muziek besluit Lilli ervoor te gaan. Naked opent voor haar een nieuwe wereld, de wereld van de punkmuziek. Daarenboven krijgt ze een relatie met de coolste gast van school, iets wat Lilly niet voor mogelijk had geacht. Deze nieuwe omwenteling in haar leven maakt dat ze de zorgen van thuis even kan vergeten.
De band is goed op weg om het te maken. Maar binnen de groep ontstaan er spanningen die uiteindelijk exploderen. Naked moet op zoek naar een nieuwe basgitarist. Alsof het lot hem geroepen heeft, staat daar plots William, een jongen uit Belfast. William is de ontbrekende schakel die de band nodig had om het echt te maken. In een razend tempo ontwikkelt de band zich tot een echte punkband, een band die eruit springt en opgemerkt wordt door iedereen. Maar er is iets met William, iets waar Lilli maar moeilijk de vinger op kan leggen. Wanneer William haar op een bepaald moment in vertrouwen neemt, beseft Lilli dat haar problemen thuis niets voorstellen in vergelijking hiermee. Het geheim dat William met zich meedraagt, is zo immens. Zal William wel bij de band kunnen blijven? Zal hij zijn last kunnen blijven dragen. Of zal hij eraan ten onder gaan?
Kevin Brooks is niet aan zijn proefstuk toe. Er verschenen van zijn hand al verschillende goede jeugdboeken. Als je zijn oeuvre raadpleegt, merk je dat dit boek perfect in het rijtje past: een origineel, ietwat rebels tienerverhaal. Ook al lijkt dit verhaal op het eerste gezicht een banaal puberverhaal te zijn, Kevin Brooks verweeft er moeiteloos de donkere kanten van ons bestaan door. Een punkband die het wil maken, de liefdesperikelen en problemen thuis van het hoofdpersonage, ... tot dusver niets ongewoons. Maar hieronder en tussendoor heb je de strijd die William dient te voeren, een strijd die beslist over leven en dood. Een strijd waarin vele jongeren uit Belfast, willens nillens, terecht komen en aan ten onder gaan. De strijd tussen republikeinen en loyalisten in het noorden van Ierland heeft diepe wonden geslagen, die misschien niet meer geheeld kunnen worden …
In het begin van het verhaal krijg je vooral heel wat achtergrondinformatie over de twee hoofdpersonages, Curtis en Lilli. Er wordt een sfeer gecreëerd waaruit de passie van deze twee pubers voor muziek moet blijken. Maar die passie straalt er bij mij niet genoeg af. Ik vind het soms nogal saai. Het verhaal krijgt een boost wanneer het personage William op de proppen komt. Dan wordt het spannend en leuk om te lezen. Ondanks het eerste deel van het boek vind ik het een goed geschreven, krachtig boek dat ik zeker aan pubers zou aanraden om te lezen!