Natuur

Als je geboren bent in de jaren ’60 of ’70 zal je verrast opkijken als je dit boek in de winkel ziet liggen. Meer dan waarschijnlijk werd er in je kleuterjaren wel voorgelezen uit een boek van Alain Grée, of herken je zijn stijl uit gezelschapsspellen of posters uit die tijd. Het is als het ware bijna cultureel erfgoed geworden. Met deze heruitgave krijgen kleuters van nu ook de kans om met deze illustrator kennis te maken. Voor de oudere lezers zal het een gevoel van nostalgie opwekken en de retro-liefhebbers zullen ook in de wolken zijn.
Met vrolijke en kleurrijke tekeningen krijg je een zicht op allerlei dieren en hun biotoop: de boerderij, het bos, het strand, de zee, de tuin, enz. Je vindt heel wat weetjes en eenvoudige uitleg, maar je wordt als lezer ook aangezet om op zoek te gaan naar bepaalde elementen. Hier en daar staan ook wat open vragen, waarop de lezer dan een antwoord kan geven. De illustraties zijn sober en rustig. De achtergrond is telkens volledig wit. Korte teksten leiden elke hoofdstuk in en bij de prenten staan losse woorden om het onderwerp te benoemen. Hier en daar staat er een moeilijk woord tussen: de maretak, de aalscholver, de heremietkreeft, enz. maar die zijn gemakkelijk binnen hun context en met behulp van de illustraties te begrijpen.
Als volwassene maak je toch een bedenking: als je het thema ‘zee’ bekijkt, denk je aan de zee bij jou in de buurt. Daar zal je geen walvis of pinguïn aantreffen, net zoals je bij ons in het bos niet meteen een schildpad zal zien. Echt storend is het niet, maar toch ...
Het lettertype is vrij groot en erg duidelijk. De lay-out is prachtig, helemaal in de tijd van toen. Het boek is vierkant en gedrukt op stevig papier. De omslag van het boek kan je eraf halen en omdraaien. Zo heb je een poster met de natuur als thema.
Een mooi boek waarin veel te ontdekken valt. Voor mama, papa of grootouders zal het ook een plezier zijn om er samen in te kijken en de woordenschat van de kleuter te verrijken.
In dezelfde reeks verscheen ook ‘Vervoer’.