Newtons Knikkerbaan

Wetenschappelijk activiteitenboek

Bij dit boek hoort een heus bouwpakket met kartonnen onderdelen waarmee je een knikkerbaan kan bouwen. Aan de hand van die knikkerbaan worden in het boek zelf wetenschappelijke begrippen uitgelegd. De middelpuntzoekende kracht ontdek je bijvoorbeeld als je je knikker in je (zelfgebouwde) trechter ziet vallen en in een spiraal naar beneden ziet gaan. Of als je je knikker door de (ook al zelfgebouwde) looping ziet gaan. De begrippen worden eerder beknopt toegelicht. In het boek vind je ook nog tal van andere wetenschappelijke experimenten die je zelf kan uitvoeren met behulp van voorwerpen die je zelf in huis hebt (bv. een muntje, een ballon).

Het bouwen van de knikkerbaan is een behoorlijke uitdaging. Ruim drie uur waren we in de weer. De instructies konden vaak beter (bv. wat is de bovenkant en wat de onderkant? Binnenkant of buitenkant?). Meer prenten (in kleur) zouden ook geholpen hebben. Of waarom geen link naar een instructiefilmpje op YouTube? De kartonnen onderdelen zijn broos waardoor ze snel stuk gaan als je ze (zoals wij) een keer moet afbreken en opnieuw beginnen. De uiteindelijke constructie is zo groot dat ze overal in de weg staat. Afbreken om daarna nog eens op te bouwen lukt niet. Dat is jammer en zou anders moeten kunnen (bv. met een link naar een internetsite met daarop printbare versies van alle onderdelen).

De koppeling van de wetenschappelijke begrippen uit het boek aan de knikkerbaan en ook aan dagelijkse toepassingen (bv. een schaar als hefboom) maakt het boek heel concreet en toont het belang van wetenschap in ons dagelijks leven. Experimenten doen en zelf zaken ontdekken, hoort bij wetenschappen. Als je erin geslaagd bent je knikkerbaan goed in elkaar te zetten, dan kan je dat ook volop doen en maak je de wetenschapper in jezelf wakker.