Niet jouw girl

Hoever ga jij om topmodel te worden?

De cover van dit boek springt er niet uit qua originaliteit, maar is wel veelzeggend. Een blond meisje poseert duidelijk voor de lens van een fotograaf. Als ondertitel lezen we: Hoever ga jij om topmodel te worden? Dit alles geeft snel weer waarover dit boek gaat.

Het verhaal komt traag op gang, en je hoort de oorspronkelijke taal (het Engels) erdoor. Toch word je al snel meegesleurd in de belevenissen, maar ook vooral in de gedachten van het hoofdpersonage: Tinka. Deze 15-jarige droomt van een modellencarrière. Met een voetballende, bekende broer voelt ze zich immers in de schaduw gezet, en ze hoopt via een modellen carrière te kunnen stralen. Terechtkomen bij een populair-tv programma, Perfect Girl, is haar ultieme uitdaging. Tinka kan nog maar aan één ding denken: op eender welke manier topmodel worden.

Het personage Tinka is heel uitgebreid beschreven. Je krijgt een inkijk in het diepste van haar gedachten. Dat zijn er wel wat. Tinka maakt ook best heel veel mee. Ook haar verleden draagt ze met zich mee. Ze worstelt met nare ervaringen met haar nonkel. Wat er juist is gebeurd, wordt gesuggereerd, maar niet uitgesproken. Net op dezelfde manier gaat haar omgeving daar mee om. Het sluimert doorheen het verhaal, maar wordt niet verwerkt. Haar donkere gedachten nemen ook regelmatig de bovenhand. Dat wordt knap omschreven, en houdt je aan het lezen. Je krijgt wel weinig kans om te ademen en je wordt meegesleurd van wending naar wending. De link naar #metoo is niet ver te zoeken. Het is een heel spannend verhaal, en de auteur schuwt direct en grof taalgebruik niet. Al voel je de goede afloop wel aankomen.

Op het einde van het boek viert Tinka met haar nieuwe vrienden de goede afloop. Er wordt vrij naar gesproken over haar ouders, en haar oude vriendin komt niet meer ter sprake. Uiteraard moet niet alles met rozengeur en maneschijn eindigen, maar de verhaallijn met haar ouders kan wel heel herkenbaar zijn. Het is jammer dat dit verhaal niet verder is uitgewerkt. Al bij al wel een beklijvend verhaal over heel actuele thema’s. De auteur schreef ook eerder het boek Instagirl