Niet zomaar een heks

Heckie is, zoals de titel het al zegt, niet zomaar een heks. Als dierenheks is ze in staat om mensen in dieren te veranderen, een gave die ze echter alleen gebruikt om inslechte mensen in lieve beestjes te veranderen. Heckies leven zou volmaakt zijn als ze geen domme ruzie gemaakt had met heks Dora, een heks die mensen in stenen kan veranderen. Heckie probeert na de ruzie haar leven op te bouwen met een dierenwinkeltje, geholpen door Daniel, een buurtjongen die ietwat in de steek gelaten wordt door zijn professorenouders die er onrealistische verwachtingen op nahouden wat hun zoon betreft.
Het leven kabbelt rustig verder tot de lepe bonthandelaar Lionel Knapsack roet in het eten gooit. Heckie valt als een blok voor hem en ziet niet dat hij haar alleen maar wil gebruiken om een partij sneeuwluipaardenvellen in zijn bezit te krijgen. Gelukkig is er Daniel om samen met zijn vriendinnetje Sumi de snode plannen te verijdelen, geholpen door de andere heksen uit het dorpje. Heckie en Dora, die ook bedot werd door slijmerd Lionel, hernieuwen hun vriendschap en Daniels ouders bekijken zoonlief voortaan met andere ogen. Eind goed, al goed.
Leuk heksenverhaal, dat af en toe echter behoorlijk duister wordt, wanneer racisme, een bankoverval, moordpoging en handel in bedreigde dieren aan bod komen. Gelukkig is er ook een hoeveelheid fijne humor, bijvoorbeeld te vinden in het personage van de draworm, ooit een zielige eend die door Heckie omgetoverd werd in een combinatie van Chinese draak en worm.
Door die bizarre mix van bittere ernst en duidelijk fantasieverhaal is dit verhaal een allegaartje geworden dat af en toe mikt op de maatschappelijke bewustwording van de jonge lezer om vervolgens weer volop de kaart van het absurde heksenverhaal te trekken. Gevolg is dat je als lezer een beetje verward achterblijft, maar dat was misschien wel net de bedoeling. Die verwarring kreeg mij al te pakken toen Heckie beschreven werd als een heks met krullerig springhaar, terwijl dat toch niet strookt met de heks op de kaft.
Desalniettemin een verdienstelijk boek, dat rechtvaardige negenjarigen met een gezonde dosis fantasie zeker zal aanspreken.