Nijntje op schoolreis
Dat Dick Bruna bij het bedenken van Nijntje en haar vriendjes tijdloze figuurtjes tekende, had hij wellicht niet verwacht. Toch is het zo want nog steeds blijven er nieuwe boekjes op de markt gebracht worden van zijn geesteskind.
Nijntje gaat deze keer op schoolreis met de bus. Wat spannend! Ze gaan naar de speeltuin en daar valt heel wat te beleven. Het wordt een leuke dag.
Het is een peuterboekje gemaakt van stevig karton. Heel prettig is de vorm van het boek. Het ziet eruit als een schoolbus met in de raamopening alle vriendjes van Nijntje. Per bladzijde wordt er een vriendje afgebeeld met als gevolg dat je een diepte-effect krijgt wanneer het boekje gesloten is. De afbeeldingen lijken uit de animatiefilmpjes van Nijntje te komen, waardoor je ook hier een extra dimensie krijgt. De makers zijn trouw gebleven aan de kleuren en de eenvoud die typerend zijn voor het werk van Dick Bruna.
De situaties die beschreven worden in het boek zijn herkenbaar voor jonge kinderen. Met de bus op schoolreis gaan en/of naar een speeltuin trekken maakt zowat elk kind mee.
Het taalgebruik is eenvoudig en kernachtig. Het staat de verteller vrij om die te gebruiken, of er nog extra’s aan toe te voegen. De prenten geven bovendien duidelijk weer wat er precies gebeurt op elke bladzijde. Mensen hebben vaak de neiging om in hun taal die ze gebruiken met jonge kinderen verkleinwoorden te gebruiken. Dat is helemaal niet nodig, evenmin dat het nodig was om schoolreisje te gebruiken op de eerste bladzijde. Nijntje gaat toch op schoolreis, niet? Gelukkig is het bij dat ene verkleinwoord gebleven.
Een degelijk prentenboek voor jonge kinderen.