Nijntje wat wil je later worden?
Nijntje heeft Dick Bruna overleefd. Net zoals veel van deze klassieke maar heel erg geliefde figuurtjes, wordt ook Nijntje nu door andere mensen in leven gehouden. Heel fijn vind ik persoonlijk dat deze mensen niet proberen om Dick Bruna na te doen. Niemand zou immers het rijm en de tekeningen kunnen maken zoals hij dat kon. Dat beseffen de makers ook. Hierdoor besluiten ze om Nijntje een eigentijdse digitale look te geven. Enkel de liedjes bevatten rijmwoorden. Dit boek sluit goed aan bij de digitale tekenfilms van Nijntje. Er wordt gebruik gemaakt van dezelfde structuur en dezelfde stemmen. Dit maakt het voor kinderen ook herkenbaar.
De verhalen zelf sluiten aan bij de leefwereld van kinderen. De lessen die erin zitten zijn niet te belerend en best wel relevant. Zo leren we hoe een herdershond zijn werk hoort te doen, maar ook dat oefening kunst baart. Wat wel jammer is, is dat het boek niet aangeeft wanneer je de bladzijde hoort om te slaan. Er zijn ook weinig illustraties per verhaal.
Verder vind ik het een gemiste kans om niet meer samenhang tussen de verhalen te hebben. Bij de titel “wat wil je later worden?” verwachtte ik eerder dat Nijntje allerlei beroepen ging testen. Het blijft echter bij een schoolvoorstelling over beroepen en één verhaal over Nijntje de boer wil worden. De verhalen hierna hebben niks meer met dit thema te maken.