Obi en Tito Tapir

Op een dag staan er voor de villa van de pas overleden barones drie grote houten kisten. Obi’s moeder zag ze staan en leidt daaruit af dat er nieuwe buren komen. Obi vindt het best wel spannend; hij hoopt vooral dat er kinderen in het huis komen wonen. Zijn wens wordt niet vervuld maar spannend wordt het wel. Want de nieuwe buren blijken een familie tapirs te zijn. Zij hebben het huis van de barones geërfd en nemen er onder het toeziend oog van Obi’s opa hun intrek. Hun aanwezigheid moet geheim blijven en daar moet opa, die door iedereen 'de kapitein' wordt genoemd, voor zorgen. Al snel sluit Obi vriendschap met de kleine tapir Tito. Maar de aanwezigheid van de familie tapirs blijft geen geheim. De boswachter merkt ze op, laat de ouders van Tito opsluiten in de dierentuin en opa Kapitein die dat wil voorkomen, belandt in de gevangenis. Gelukkig wisten Obi en Tito te ontkomen. Zij moeten er nu samen, met de hulp van vrienden, voor zorgen dat iedereen weer vrijkomt.

Dit fantasierijke avonturenverhaal over een vertederende tapir en een doodgewone jongen komt volkomen tegemoet aan wat je van een ‘goed’ kinderboek mag verwachten. Met een grote dosis humor brengt Mathilda Masters haar personages tot leven. Dat doet ze verfijnd in de wijze waarop ze Obi’s vader weergeeft als een enigszins neurotische rozen-kwekende man. De relatie tussen opa Kapitein en zijn vriendin Michelle Mabelle en hun rol zorgt voor excentriciteit. Daarnaast nodigt de beschrijving van de vriendschap die er ontstaat tussen Obi, Mika, de dochter van de directeur van de dierentuin, lezers uit tot meebeleven van een avontuur waarin leeftijdsgenoten verzeild zijn geraakt.

In de doordachte lay-out zorgen de grappige pentekeningen van Georgien Overwater niet alleen voor luchtigheid. Ze ondersteunen ook vaak de tekst en dragen op die manier bij tot het beter begrijpen van wat er te lezen staat. Niet dat de tekst zo moeilijk is, in tegendeel. De schrijfstijl van Mathilda Masters is helder. In korte, bevattelijke zinnen bouwt ze spanning op en neemt ze jonge lezers mee in een verhaal waaraan ze zelfstandig en toegankelijk een rijk leesplezier kunnen beleven.